Превозници пријете потпуном обуставом рада

0
671
 Док власти Српске и ФБиХ и даље само шаљу поруке да немају анализе које би показале какве би све посљедице оставило укидање акциза на гориво, превозници су, по свему судећи, све ближи одлуци да обуставе рад на десет до 15 дана ако тај намет не буде укинут сутра на сједници Дома народа Парламента БиХ.

Представнички дом Парламента БиХ прошле седмице је по хитној процедури усвојио Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, којим се укидају акцизе на нафтне деривате у трајању од шест мјесеци. Тај закон би требало да буде разматран на хитној сједници Дома народа, која је заказана за сутра са само једном тачком дневног реда.

Из Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ казали су да су им јуче из Дома народа стигле измјене и допуне Закона о акцизама у БиХ и Закона о ПДВ-у како би дали мишљење на текстове та два закона.

– Биће покренута уобичајена процедура гдје УИО након анализа да своје мишљење и након тога се о законским измјенама и допунама изјашњавају чланови УО УИО БиХ – казали су у Управном одбору.

Према њиховој евиденцији, од 2006. до краја прошле године прикупљено је 7,36 милијарди марака од акциза на нафту и нафтне деривате, што је у просјеку 493 милиона годишње.

– Само прошле године приход по основу акциза износио је 531 милион марака. Ови приходи су распоређени корисницима са осталим приходима од индиректних пореза, а  према коефицијентима које на кварталном нивоу усваја Управни одбор УИО. Тако је коефицијент за четврти квартал 2021. године био да ФБиХ добија 62,52 одсто, Српска 33,93, а Брчко 3,55 процената – казали су “Гласу Српске” у УИО БиХ.

Са друге стране, превозници у Српској истичу да ће у својим одлукама бити бржи јер је цијена литра горива у Српској достигла 3,55 КМ, те да не вјерују да ће Дом народа дати сигнал за укидање акциза.

– Ми смо песимисти и мислимо да неће доћи до тога – рекао је “Гласу Српске” предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић.

Нагласио је да ће се за викенд поново састати, а по потреби и раније, те да већ разговарају са колегама да паркирају камионе од десет до 15 дана.

– Чисто сумњам да протестима и блокадама можемо ишта урадити. За њих нећемо добити ни дозволу јер би ти наши потези овај пут били радикалнији. Због тога разговарамо са превозницима да стану и обуставе рад на десет до 15 дана, да нико не иде товарити било какву робу и да видимо шта ће тада урадити надлежни. Знамо да би то оставило велике посљедице јер би могло доћи и до несташице робе и репроматеријала, али ми смо присиљени и на тај потез – казао је Грбић и подвукао да та одлука није још коначна, али да превозници сматрају да би била најефикаснија.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here