Претварање Аја Софије у џамију – болно за православце

0
709

Синод Руске православне цркве изразио је дубоко жаљење због одлуке турске владе да се Храму Свете Софије одузме музејски статус и да се преда муслиманској заједници, истичући да таква одлука наноси посебну бол јер за православље овај храм има посебан историјски и духовни значај.
Након дводневног засједања Светог Синода Руске православне цркве које је завршено данас саопштено је да наведена одлука турске власти вријеђа религиозна осјећања милиона хришћана широм свијета, што може довести до нарушавања међувјерске равнотеже и разумијевања између хришћана и муслимана, не само у Турској, већ и на другим мјестима.

„У условима гдје је хришћанство религија која се прогони на многим мјестима на планети, када се наставља егзодус хришћана са Блиског Истока, ова одлука турских власти наноси посебан бол. Храм Света Софија је саграђена у част Христа Спаситеља, а у свијести милиона хришћана и даље је храм. За православну цркву овај храм има посебан историјски и духовни значај“, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је наведена одлука турске власти донесена без узимања у обзир молби и јасно израженог става поглавара и јерарaха помјесних православних цркава, представника страних држава, бројних међународних јавних организација и организација за људска права, духовних лица различитих религија и вјерских традиција.

Синод Руске православне цркве наводи да овако жалостан догађај за Свету православну цркву православни свијет дочекује разједињен, што је директна посљедица антиканонске легализације раскола у Украјини, а што је „ослабило нашу способност да се заједнички супротставимо новим духовним пријетњама и цивилизацијским изазовима“.

„Сада, у доба растуће христијанофобије и све већег притиска секуларног друштва на Цркву, јединство је неопходно више него икад. Позивамо братске помјесне Цркве да, у духу мира и љубави према Христу, заједно тражимо излаз из кризе“, истиче Синод Руске православне цркве.

Руска православна црква изражава наду да ће турске власти уложити потребне напоре да сачувају чудом сачуване непроцјењиве хришћанске мозаике и да ће обезбиједити хришћанским ходочасницима приступ њима.

„Изражавајући наду у даље очување и јачање узајамног поштовања и међусобног разумијевања међу вјерницима различитих свјетских религија, обраћамо се и светској заједници позивом да пружи сву могућу помоћ у очувању посебног статуса храма Свете Софије, који има непролазни значај за све хришћане“, истиче Синод Руске православне цркве.

Турска је у петак, 10. јула, поништила декрет којим је Аја Софија претворена у музеј и тиме јој вратила статус џамије. Као образложење, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган навео је да овај потез представља корак напријед за Турску.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here