Премијер Српске: Пензије повећане и још ће расти

0
137
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да су пензије у Српској увећане за 3,11 одсто за свих 265.000 пензионера и да је то највеће појединачно повећање пензија у Српској од примјене новог закона из 2013. године.

Он је најавио да ће Влада и у наредном периоду чинити све што буде могуће и за ванредна повећања пензија, како буџетски приходи буду расли.

– Од 2013. године, повећање пензија за све пензионере у Републици Српској, са овим посљедњим, је на нивоу 28 процената – рекао је Вишковић након састанка у Бијељини са руководствима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) и републичког Удружења пензионера.

Он је најавио да ће Влада и у наредном периоду чинити све што буде могуће и за ванредна повећања пензија, како буџетски приходи буду расли.

На новинарско питање када ће просјечна пензија у Републици Српској достићи ону у Федерацији од 400 КМ, Вишковић је одговорио да би у Српској то било и 500 КМ када би пензијски фонд ФБиХ вратио отетих милијарду КМ.

-Република Српска је у протеклој деценији претрпјела велику штету од ФБиХ и то ћемо рјешавати – најавио је премијер Српске.

Он је додао да је ФБиХ данас почела са исплатом прве пензије преко трезора и да им, према његовим информацијама, недостаје скоро 100 милиона за исплату пензија.

– У ФБиХ јесте просјечна пензија већа, али зато што смо у Републици Српској све раднике који су у процесу приватизације остали без својих радних мјеста укључили у пензиони систем разним законским рјешењеима, што ФБиХ није урадила и они својим радницима у овом моменту дугују између 700 и 800 милиона КМ за повезивање радног стажа из тог периода – навео је Вишковић.

Према његовим ријечима, Република Српска је то питање скоро ријешила.

– Ми смо, увлачећи свјесно те људе у пензиони систем, дошли у позицију да наша просјечна пензија буде нешто нижа, али ако гледате пензију за 40 година радног стажа она је већа у Републици Српској него у ФБиХ и износи 600 КМ или 62 одсто од просјечне плате – истакао је Вишковић.

Премијер је похвалио рад Фонда ПИО Републике Српске и његових служби, наводећи да се захтјеви корисника Фонда рјешавају три пута брже од законом прописаног рока од 60 дана.

Вишковић је похвалио и рад Удружења пензионера Републике Српске, чије је руководство присуствовало састанку у сједишту Фонда ПИО, оцјењујући да је направљена коректна сарадња.

Он је навео да је Влада Српске први пут у прошлој години издвојила 200.000 КМ како би омогућила бањско лијечење пензионера за најугроженије кориснике те најавио да ће та средства бити и већа у овој години.

Премијер Српске је поручио да ће помоћ Владе и институција Републике Српске пензионерима у Срској бити континуирана.

– Нисмо задовољни односом броја осигураника и пензионера који је у прошлој години био 1,18 према један, раније је падао и на 1,11, али тај однос није пуно бољи ни у земљама окружења и земљама ЕУ – рекао је Вишковић.

Он је истакао да Влада помаже пензионерима у складу са могућностима, наводећи да је у прошлој години из буџета Републике Српске обезбијеђено 212 милиона КМ недостајућих средстава за исплату пензија.

Директор Фонда ПИО Младен Милић изјавио је након састанка да ће Фонд, као сервис осигураника и корисника права, у наредном периоду унапређивати своје пословање како би обезбиједио економично и ефикасно пружање својих услуга.

Он је рекао да се из доприноса и изворних прихода Фонда обезбиједи око 80 одсто средстава за исплату пензија, док 20 одсто недостајућих средстава обезбјеђује буџет Републике Српске, јер је Влада гарант исплате пензија.

Милић је рекао да Фонд ПИО има систематизовано 568 радних мјеста и да нема вишка радника.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ похвалио је повећање пензија за све пензионере у Српској од 3,11 одсто и изразио увјерење да ће до краја године услиједити и ванредно повећање.

Он је додао да је на задовољство пензионера у Српској ријешено и питање имовине клубова пензонера које су удружења добила на трајно кориштење

Вишковић је у Бијељини рекао и да Српска има демографски савјет који је израдио систем мјера пронаталитетне политике, а да је дио тих мјера већ уграђен у економску политику и буџет Републике.
– Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић формирала је демографски савјет, стручно тијело које је израдио програм мјера пронаталитетне политике. Република Српска их има и неке од њих већ су уграђене у економску политику и буџет, што ћемо сигурно радити и у наредном периоду – рекао је Вишковић новинарима у Бијељини.
Он је рекао да су у току разговори са ресорним министарством о увођењу дјечијег додатка за сву дјецу, без обзира на ред рађања, а гдје оба родитеља у збиру имају мање од двије просјечне плате у Републици Српској.

– Преко ресорног министарства за пољопривреду смо увели дјечији додатак за ону дјецу која се рађају на селу, увели смо од ове године бесплатне уџбенике за одличне ученике, дјецу из вишечланих породица, побједнике републичких такмичења… – рекао је Вишковић.
Премијер Српске је, говорећи о овим мјерама, напоменуо да је новим законом о високом образовању уведено да сви студенти који уписују годину за годином и редовно студирају имају бесплатно школовање.

– Радићемо на том пољу и у наредном периоду, све у складу са пуњењем буџета и буџетом- нагласио је Вишковић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

1 × 1 =