Предузећа из БиХ поново освајају тржиште самопроглашеног Косова: Сви чекају реакцију потрошача

0
467
 Предузећа из Српске и ФБиХ поново освајају тржиште самопроглашеног Косова, а домаћи привредници истичу да чекају “суд” тамошњих потрошача, јер ће тек након анализа о продатим количинама знати да ли су успјели.

Сарајевска мљекара “Милкос” била је један од највећих извозника из БиХ на тржиште самопроглашеног Косова прије новембра 2018. године, када су приштинске власти увеле таксу од 100 одсто на све производе који долазе из БиХ и Србије. Након што су 1. априла ове године таксе укинуте, млијечни производи из “Милкоса” кренули су на тамошње тржиште.

– До сада смо отпремили неких десетак камиона робе и чекамо да видимо како ће се даље одвијати ситуација на тржишту. Пословни партнери су наставили сарадњу с нама, али остаје да видимо колика ће бити потражња за нашим млијечним производима – рекао је за “Глас Српске” директор “Милкоса” Адин Факић.

Нагласио је да привредницима не иде на руку пандемија вируса корона, тако да су све процјене о евентуалном позиционирању на косовском тржишту неизвјесне.

– Имали смо срећу да смо се на то тржиште вратили брзо и безболно, али остаје да видимо реакцију купаца – додао је Факић.

Међу предузећима која су предњачила по количинама робе извезене на Косово је и “Комерц-мали” из Прњавора које на тамошње тржиште пласира ребрасти бетонски челик и топло ваљану жицу.

–  Почели смо извозити након што су таксе укинуте, али је и даље ријеч о малим количинама робе у односу на то колико смо извозили прије увођења намета – рекли су у предузећу “Комерц-мали”.

Истакли су да очекују да се бар донекле приближе обиму пословања какав је био прије годину и по дана.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ у прва четири мјесеца БиХ је на Косово извезла робу у вриједности 9,3 милиона марака, што је за 4,7 милиона више у односу на исти период 2019. године. Наводе да је у прва четири мјесеца 2018. године извоз био “тежак” 41,68 милиона КМ.

– Највећа осцилација у спољнотрговинској размјени десила се прошле године, када је пласман на тржиште Косова пао за 89 одсто – навели су у Спољнотрговинској комори.

Приштинске власти су почетком новембра 2018. године повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља грубо кршење Споразума о слободној трговини земаља централне Европе (ЦЕФТА), њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра те године донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља, што су стручњаци окарактерисали као одмазду овим земљама, јер су гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол.

Мјесечни пласман

Прије увођења такси од 100 одсто вриједност годишњег извоза робе из БиХ на тржиште самопроглашеног Косова достизала је 160 милиона марака.

Мјесечни просјек извезене робе прије увођења такси био је око 13 милиона марака, а након увођења тих намета кретао се око свега милион КМ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here