Пред нама најизвјеснији избори у РС, опозиција у ћорсокаку

0
581

Уколико не буде неких великих политичких поремећаја, Републику Српску у новембру очекују једни од најизвјеснијих избора с обзиром на то да се у већини локалних заједница резултат већ зна, а како ствари сада стоје, с тим су се помирили и у власти и у опозицији.

„Три су кључна разлога за то, и то ултиматум који је СНСД поставио пред своје партнере, по коме не смију ни у какве локалне коалиције с партијама из опозиције, затим никад слабији СДС као кичма цјелокупне опозиције те чинењица да се на локалне изборе иде са запаљивим темама високе политике, а знамо ко ту доминира“, рекао је новинар Слободан Попадић.

У каквом стању опозиција дочекује изборе можда најбоље говори чињеница да, рецимо, у другом највећем граду Републике Српске, Бијељини, опозиција до задњег није знала ко ће им бити кандидат. Исто тако, у појединим локалним заједницама као што је Мркоњић Град опозиција уопште није предложила свог кандидата, а у готово свим градовима у Републици Српској, како сматрају аналитичари, практично и нема шансе за побједу.

Попадић истиче да се о ултиматуму СНСД-а мало прича иако је изузетно важан за коначан исход локалних избора, јер је СНСД у скоро свим локалним заједницама унапријед везао све своје партнере за себе, што ће уз несумњиву снагу те партије и могућност злоупотребе ресурса с републичког нивоа довести до тријумфа већине заједничких кандидата за начелнике, али и за скупштине општина.

„Локални избори ће се свести на само неколико градова. У Бањалуци ћемо видјети колико је опозиција успјела да задржи повјерење грађана са општих избора, у Приједору ћемо видјети шта је остало од ДНС-а након цијепања партије, Бијељина ће показати да ли је за промјену власти довољно само да кључни човјек промијени дрес, а у Добоју ћемо видјети да ли је СДС успио да сакупи ситниша, макар за кифлу“, закључује Попадић.

Какво је стање у опозицији, можда најбоље говори податак да су кључни кандидати за веће локалне заједнице, али и за локалне скупштине избачени у посљедњи час и то неријетко уз одређена препуцавања и трзавице.

Такође, један од проблема је и то што су као први људи за изборе у великој већини локалних заједница истакнути они који нису познати широј јавности. С друге стране, странке на власти, углавном хомогене, тражиће подршку грађана и кандидовале су углавном најјаче кандидате, познате широј јавности не само у локалним срединама у којима су кандидовани. Још једна предност странака на власти је што су остале заједно и поред чињенице да су из ДНС-а, рецимо, настале двије партије, исто као и од СП-а.

„Избори су најнеизвјеснији у смислу како ће се понашати грађани и сами гласачи. Загонетке су каква ће бити излазност због епидемиолошке ситуације и како ће реаговати бирачи у појединим градовима на очигледне издаје. У великим срединама готово да нема опозиције на власти и имамо тренд који би могао доста сличити ономе што смо видјели на задњим изборима у Србији. Сада ситуација указује на то да би се могла десити већа доминација у највећем дијелу општина у РС од стране странака које су већ на власти“, рекла је Тања Топић, политички аналитичар.

Она истиче да је опозиција у својим редовима имала много група које су се понашале опортунистички и сједиле на двије столице, а битан елемент је да опозиција, иако је имала прилику док је била на власти на нивоу БиХ, није увјерила грађане да је другачија јер је користила исте моделе понашања.

СДС на изборе са 42 кандидата
Српска демократска странка на наредним локалним изборима имаће своја 42 кандидата за градоначелнике и начелнике, а у осталим срединама подржаће кандидате ПДП-а и других партија.

Ово је рекао Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, и додао да је ова странка успјешно завршила процес кандидатура и осигурала своје циљеве, а то је да има своје кандидате у већини општина и градова. Укупно на листама за начелнике, градоначелнике и одборнике СДС има око 1.500 кандидата. СДС је јуче у Бањалуци представио и Николу Кеџу, кандидата ове странке за начелника Шипова.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here