Повећање цијене електричне енергије ће бити минимално

0
510

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић изјавио је да ће повећање цијене електричне енергије бити минимално и навео да ће потрошачу који има рачун од 50 КМ, повећање износити мање од двије КМ.

Петровић је истакао да се то повећање неће десити свим домаћинствима у Републици Српској, те да је интенција да привредни субјекти који троше не више од 35.000 киловатсати цијена електричне енергије буде смањена јер је сада висока и њима ће доћи до смањења цијене до десетак одсто у укупном рачуну.

„Наше опредјељење је да повећање цијене буде најминималније што може, јер пратимо политику Владе Републике Српске и настојимо да оснажимо статус енергетски заштићеног купца“, нагласио је Петровић за АТВ.

Он је појаснио да ниским цијенама у односу на производне „Електропривреда“ годишње губи 30 милиона КМ, односно мора да их надомјести из неких других извора како би становништво успјело да добија струју по повољној цијени.

„Што се тиче другог приступа, тржишног, када бисмо ту исту електричну енергију продавали на тржишту БиХ или Балкана, ми би у буџету имали 90 милиона КМ. Ми на тај начин ублажавамо своје субвенције“, навео је Петровић.

Он је појаснио да је до поскупљења морало доћи јер постоје јасне процедуре и закони у Републици Српској у случају када неки од регулисаних произвођача електричне енргије, а има их пет – двије термоелектране и три хидроелектране, добије или му се одобри повећање цијена електричне енргије.

„То се мора у одређеном проценту пренијети на јавно снабдјевање које се састоји од домаћинстава и приватних предузетника који годишње не троше више од 35.000 киловатсати електричне енергије. То је учешће од 45 одсто јавног снабдјевања у том одобреном повећању цијена електричне енергије“, појаснио је Петровић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here