Потребан Закон о Олимпијском центру

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас на Јахорини да је потребан закон о Олимпијском центру /ОЦ/ „Јахорина“ јер ће њиме бити ријешени сви проблеми са којима се суочава овај центар.
Она је изјавила новинарима да је на састанку са руководством ОЦ „Јахорина“ и начелницима општина Пале и Трново Бошком Југовићем и Драгомиром Гаговићем закључено да се изради закон о ОЦ „Јахорина“, који ће бити упућен у јавну расправу.

Голићева је навела да је у израду првог закона о ОЦ „Јахорина“ потребно укључити четири до пет ресора у Влади Српске.

„Тај закон треба да прође комплетну јавну расправу на овом подручју који покрива ОЦ, а и све релевантне институције“, рекла је Голићева.

Наводећи да овакав закон постоји у Србији и другим земљама у окружењу, она је указала да ће све што је у власништву општина Пале и Трново и даље тако остати у власничком смислу.

„ОЦ је у надлежности Владе Републике Српске која у функцији Скупштине акционара даје сагласност за све важне улоге“, подсјетила је Голићева.

Она је нагласила да ће бити израђен и документ или нови план који би регулисао гдје има, а гдје нема градње.

„Од 1. јула 2018. године за сваки изграђени објекат или надстрешицу инспекцијски органи су дужни да издају налог за рушење. Не смијемо допустити да Јахорина буде девастирана“, нагласила је Голићева.

Она је саопштила да је на данашњем састанку разговарано како развијати инфраструктуру и оживјети ОЦ „Јахорина“, а све с циљем одрживог развоја комплетног подручја Источног Сарајева и Републике Српске.

„Не разумијем неке који се противе идеји да се Јахорина прогласи парком природе, односно да се ово подручје заштити од даље девастације“, рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, потребно је дати максимум и да овај простор ојача када је ријеч о комуналној инфраструктури.

„Сигурно ће Влада Републике Српске, заједно са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, учинити све да буде спријечена девастација овог простора, да не буде више смећа поред пута за Јахорину“, истакла је Голићева.

Голићева је поручила да Републику Српску треба заштитити од свих загађивача, те нагласила да постоји законско рјешење којим се појачава улога инспекцијских органа и инспектора за шуму.

„Дрвопрерађивачи су били главни актери који су спријечили да се заштити ово подручје. Нећемо дозволити да буду уништена плућа Републике Српске“, истакла је Голићева.

Голићева је са директором ОЦ „Јахорина“ Дејаном Љевнаићем и предсједником Надзорног одбора Недељком Елеком посјетила свих седам значајних инфраструктурних пројеката на Јахорини од којих је тренутно највећи и најзначајнији изградња прве кабинске гондоле радног назива „Јавор-Партизан“, којом ће капацитет скијалишта бити повећан за 2.700 скијаша на час и биће једина која ће радити када дувају јаки вјетрови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here