Potpisan ugovor o rekonstrukciji mosta na rijeci Bistrici

0
509

Načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je danas sa Katoličkom službom za pomoć /CRS/ ugovor o udruživanju sredstava za projekat rekonstrukcije mosta – propusta na rijeci Bistrici prema naselju Dvorišta na Jahorini, čija je ukupna vrijednost 115.000 KM.

Ovaj projekat biće realizovan sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, a sprovodiće ga CRS.

Jugović izjavio je da opština u rekonstrukciji mosta učestvuje sa 35.000 KM koje je u budžetu namijenila za pomoć u realizaciji projekta na Dvorištima, te da će to pomoći lokalnoj zajednici da unaprijeđenom infrastrukturom stvori uslove za održavanje Zimskih olimpijskih igara za mlade “EJOF 2019”.

“Ugovor smo potpisali sa CRS-om, kao glavnim implementatorom projekta, a glavni investitor je USAID. Radiće se sanacija 30 metara pristupnog puta do mosta, i još 30 metara priključnog puta prema Dvorištima”, rekao je Jugović novinarima nakon potpisivanja ugovora na Palama.

Prema njegovim riječima, biće saniran makadamski put, a dotrajali most koji se nalazi na samom početku puta obnovljen i stavljen u funkciju, čime će se dati veliki podsticaj za razvoj Dvorišta kao posebnog dijela turističkog naselja u budućnosti i koji će imati vezu prema Jahorini i biti jedan dio kompleksa turističke ponude Jahorine.

Načelnik Pala zahvalio je CRS-u i USAID-u čija je pomoć kapitalna i koji su uvrstili opštinu Pale među 10 lokalnih zajednica koje primaju sredstva ove godine od USAID-a za ovakve projekte.

Službenik za komunikacije ispred organizacije CRS-a BiH Renata Dlouhi-Kastelic kaže da joj je drago što su dio današnjeg događaja i što se opština Pale pridružuje grupi lokalnih zajednica širom BiH koji su dio USAID-ovog projekta “RAST” koji im pomoći da obnove i unaprijede infrastrukturu.

“Važno je istaći da je ovdje riječ o infrastrukturi koju su lokalne zajednice prepoznale i koja je ključna za dalji razvoj. Ovaj most i put vodiće do olimpijskog borilišta za ski-bijatlon koji će se koristiti za predstojeći `EJOF 2019`”, naglasila je Kastelic.

Ona se nada da će drugi dio svečanog događaja biti snimljen u prirodi za neka dva mjeseca.

Menadžer za operacije i rizik u okviru Izvršnog komiteta “EJOF 2019” Zdravko Lasica zahvalio je CRS-u i USAID-u što su se odlučili za ovaj projekat, jer će bijatlon borilište Dvorišta biti zvanično borilište za održavanje Zimskih olimpijskih igara za mlade.

Aleksandra Čvoro ispred firme “Komerc” Pale rekla je da im je zadovoljstvo što su dio projekta, te da će, nakon procedure sa papirologijom, izvesti radove u zadatom roku.

Rekonstrukcija mosta i puta na Dvorištima dio su šireg USAID-ovog projekta RAST /Restoring Accountabillty AND Supporting Transformation/ koji podržava jedinice lokalne samouprave da unapređenjem svog djelovanja i jačanjem odgovornosti poboljšaju ekonomski razvoj i kvalitet života građana.

Projekat RAST djeluje u 23 jedinice lokalne samouprave u BiH, radeći na obnovi infrastrukture i podršci u procesu njihove BFC standardizacije.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here