Потписан Споразум о стипендирању студената нациoналне групе предмета

0
956

Начелник општине Пале Бошко Југовић и проф. др. Драго Мастиловић, декан Филозофског Факултета потписали су Споразум о стипендирању студената националне групе предмета (студијски програми: Српски језик и књижевност и Историја и археологија).

Декан Факултета рекао је да се захваљује начелнику који се одазвао на приједлог факултета о потписивању споразума, јер су идентитетске науке од великог значаја за све нас, а данас су доведене у незавидну ситуацију, па је и смањен број студената који их уписују.

Рекао је да је са начелником разговарао између осталог и о подизању спомен-бисте грофу Сави Владиславићу, великом српском доботвору, савјетнику руског императора Петра Великог, коме је указао на постојање српског питања на Балкану; као и митрополита дабробосанског Петра Зимоњића.

„На крају смо предложили начелнику да покрене иницијативу за отварање архива града Источно Сарајево који би био веома значајан за иституције на подручју Источног Сарајева, јер већ је прошло много од рата, а архивска грађа нема гдје да се одлаже“, истакао је Мастиловић.

Декан се још једном захвалио начелнику Југовићу који је одувијек показивао високу свијест за све што Филозофски факултет ради.

Начелник Југовић истакао је да је сарадња са Филозофским факултетом заиста дуготрајна, те да је поносан на ту сарадњу.

„Успјели смо да реализујемо идеју која се односи на подршку националних студијских програма; да бисмо мотивисали наше средњошколце да уписују Српски језик и књижевност и Историју и археологију одлучили смо да из тих студијских програма по три прворангирана студента прве године стипендирамо, што је изузетак јер се иначе стипендије додјељују на другој, трећој и четвртој години“, изјавио је Југовић.

На крају се захвалио декану, те најавио наставак изградње Факултета за физичку културу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here