Посолите лубеницу за још бољи укус

0
88
Осим што ће лубеници дати неодољиви слаткасто-слани укус, со ће заправо додатно нагласити слаткоћу лубенице, због које ћете воћну краљицу љета још више завољети.

Краљица љета, освјежавајућа и сочна лубеница многима је омиљено воће у топлим љетним данима. Хладне кришке осим што одлично гасе жеђ имају и бројне позитивне ефекте на здравље – када год вам је потребно нискокалорично окрепљење, посегните за лубеницом, коју сте расхладили у фрижидеру.

Према резултатима научних истраживања, лубеница садржи активне супстанце које могу да ублаже неке упалне процесе, помогну у превенцији астме, атеросклерозе, дијабетеса и артритиса.

Лубеница (Цитруллус вулгарис) је једногодишња биљка из породице бундева и краставаца. Данас постоји преко 1.200 врста лубеница које се узгајају широм свијета. Осим што се разликују по боји, величини и облику, постоје и врсте без сјеменки. Са сјеменкама или без њих, лубенице су и нутритивно изузетно вриједна намирница.

ЗА БОЉЕ ЗДРАВЉЕ

Природно сиромашне масноћама, натријумом и холестеролом, лубенице су право богатство влакана, витамина Ц, ликопена, бета-каротена, витамина Б групе, калијума, магнезијума, фосфора, калцијума, цинка, гвожђа и бакра. Једна кришка лубенице садржи велике количине витамина Ц и бета-каротена који вам могу помоћи у борби против разиличитих врста малигних обољења. Лубеница је такође богата калијумом који има улогу да регулише рад срца и нормализује крвни притисак. Од давнина је познато да лубеница одлично чисти бубреге, чиме се побољшава њихова функција па самим тим постиже вишеструко чишћење цијелог организма. Лубеница заузима и водеће мјесто на листи свјежих производа по садржају ликопена, чак много више од свјежег парадајза.

ПОСОЛИТЕ ЛУБЕНИЦУ

А уз зачин који сигурно имате у својој кухињи лубеница ће постати још сочнија и укуснија – нарезане комаде лубенице једноставно зачините са мало соли.

Можда звучи чудно солити воденасту воћку као што је лубеница, али сјетите се класичне италијанске комбинације двију намирница које иду савршено једна с другом – пршут и диња.

Осим што ће лубеници дати неодољиви слаткасто-слани укус, со ће заправо додатно нагласити слаткоћу лубенице, због које ћете воћну краљицу љета још више завољети.

ЧЕТИРИ ТЕСТА КОЈА ОТКРИВАЈУ СВЈЕЖИНУ ЛУБЕНИЦЕ

1. Неупућеност у основне карактеристике свјеже и зреле лубенице неријетко заврши разочарањем након што је донесемо кући и испробамо садржај. Али уз неколико правила лако ћете међу гомилом зелених лопти пронаћи ону сочног садржаја.

Шаре на лубеници одају њену старост, стога увијек бирајте ону са свјетлијим шарама јер такве су зрелије и самим тим укусније. Осим тога, страна на којој је лубеница лежала на земљи треба бити жуте боје, бијела пак или свијетлозелена боја знак су недовољно зрелог плода.

2. Обратите пажњу на тежину лубенице, уколико је за величину неочекивано лагана, значи како је њен садржај сув и нема довољно сока.

3. Уколико лубеница има петељку и она вам може бити мјерило свјежине, наиме завинута петељка знак је зрелог и свјежег плода.

4. Звук сочне лубенице треба бити звонолик, стога је узмите у руке и чланком прста куцкајте по њој са свих страна, уколико је звук туп, ту лубеницу не купујте.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

1 × 5 =