Послове из канцеларије преселили на онлајн платформе

0
368

Да би опстала у јеку епидемије вируса корона, домаћа предузећа морала су се веома брзо прилагодити и договарање послова из канцеларија и са сајмова преселити на онлајн платформе, чиме су се за корак приближили дигиталној трансформацији, која је неминовна.

Рекао је то за “Глас Српске” директор Привредне коморе РС Перо Ћорић, нагласивши да је домаћа привреда изузетно брзо с конвенционалног начина комуницирања прешла на савремени вид склапања послова.

– Брзина је свакако једна од предности онлајн комуникације. Дигитална трансформација у индустрији је неминовна и за све што слиједи увелико се припремамо. По угледу на Привредну комору Србије, прије мјесец смо основали Центар за дигиталну трансформацију. Савремене технологије ће морати много брже бити примијењене у нашим предузећима него што се то раније могло и претпоставити – истакао је Ћорић.

Додао је да увођење дигиталних технологија подиже конкурентност домаћих предузећа.

– Можда ће доћи до смањења броја људи у одређеним сегментима, али ће сигурно све бити далеко експедитивније. Ово је шанса за нове генерације које добро баратају дигиталним технологијама. Индустрија 4.0 је пред нама, а вирус корона ће нас натјерати да преломимо у својим главама и ако је ишта добро у пандемији, онда је то прихватање савремене технологије као бржег и ефикаснијег начина пословања – нагласио је Ћорић.

Говорећи о спремности домаћих предузећа на нови начин пословања, Ћорић каже да у идућих неколико дана планирају у десет привредних друштава довести консултанте из Србије који ће анализирати колико су те фирме до сада успјеле да се трансформишу у дигиталном смислу.

– Анализа ће обухватити пет привредних друштава из металског сектора и пет из дрвопрерађивачке индустрије – рекао је Ћорић и додао да међу фирмама које су направиле велики искорак предњаче “Grossist” из Приједора, те “Мрежа-Network” из Дервенте.

Директор приједорског предузећа “Гроссист” из сектора дрвопрераде Ратко Мацановић каже за “Глас Српске” да настоје сачувати тржиште и пронаћи купца за свих 200 производа из свог асортимана.

– Тешко је све то радити онлајн, али настојимо ићи у корак с временом. Мора се ићи напријед, иако је све неизвјесно. Радимо на куповини ЦНЦ машина и модернизацији сваког сегмента производње – рекао је Мацановић.

Директор фирме “Мрежа-Network”, која се бави производњом каблова и кабловском технологијом за ауто-индустрију, Зоран Тошић каже да је њихов рад свих 15 година био подређен савременим технологијама.

– Имамо аутоматско праћење производње, аутоматско издавање радних налога, уводимо најсавременије методе производње и у све то инвестирали смо много. Спремали смо се за револуцију 4.0 не слутећи да ће корона све то убрзати – рекао је Тошић, нагласивши да је пандемија смањила обим производње за око 40 процената у тој компанији.

Пословни сусрети

С циљем повезивања предузећа из БиХ и дијаспоре Интера Технолошки парк из Мостара, уз суорганизацију Спољнотрговинске коморе БиХ, организује од 28. до 30. јула онлајн конференцију и пословне сусрете “CONNECTO 2020”. Повезивањем предузећа отвара се могућност извоза производа на нова тржишта, склапање нових добро плаћених послова, креирање нових производа и искоришћавање потенцијала БиХ. Учешће на конференцији је бесплатно, а пријавило око 90 учесника.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

nine + nine =