Посланици НСРС смијенили потпредсједника Сенада Братића

0
46

Посланици Народне скупштине Републике Српске смијенили су, на Посебној сједници, потпредсједника те институције Сенада Братића. За смјену је гласало 50 посланика. У вишечасовној расправи, посланици су неријетко излазили из дневног реда. Док је власт смјену Братића због Декларације СДА сматрала оправданим, опозциција је мишљења да је то политичка игра.

Потпредсједник НСРС Сенад Братић је смијењен, а разлози су јасни тврде иницијатори одржавања Посебне сједнице.
Смјену су тражили због Декларације Странке демократске акције, чији је истакнути функционер. Братић је активно учествовао у креирању акта који негира Републику Српску и не може више бити потпредсједник њене Скупштине. То је став СНСД-а, ДНС-а, социјалиста, ДЕМОС-а, НДП-а, Уједињене Српске, Групе независних посланика и Мије Перкунића.

Братић је након заказивања Посебне сједнице саопштио да подноси неопозиву оставку. Пренио и став своје странке да ће Коалицији коју предводи СНСД узвратити сличним мјерама на свим нивоима власти, не прецизирајући којим. Додао је да сматра да је цијели мандат, укључујући и оставку, подредио превазилажењу међунационалних тензија.

– Не желимо да ова иницијатива о мом опозиву, као представнику Бошњака на позицији потпредсједника Народне скупштине, пређе у некакво свесрпско јединство насупрот Бошњака – истакао је Братић.

Поједини опозициони посланици сматрали су да је бесмислено у парламенту расправљати о смјени, након што је Братић поднио оставку.

Вишечасовна расправа је често излазила из оквира дневног реда, па су се посланици међусобно оптуживали ко је већи патриота, а ко је издајник.

Премијер Радован Вишковић је рекао да све политичке партије треба да буду јединствене да би Српска била сачувана. Подсјетио је на синоћ одржан састанака лидера СНСД-а, ПДП-а и СДС-а и открио да је СДС-у понуђено да напусти заједничке институције БиХ, уз обећање да СНСД неће ући у власт.

– /Лидеру СДС-а/ Мирку Шаровићу је синоћ понуђено да СДС изађе из власти на нивоу БиХ, а да СНСД не уђе у власт. То није прихваћено и званично је речено и када би хтјели да то урадимо има један који неће и био би проблем – навео је Вишковић.

Због процедуралних разлога није изабран нови потпредсједник Народне скупштине Републике Српске из реда бошњачког народа. Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће та странка предложити кандидата за ту позицију.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

eighteen − 17 =