Посланици из Српске нису прихватили Приједлог резолуције о праву на слободу изражавања

0
204
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није прихватио Приједлог резолуције групе посланика из Федерације БиХ о праву на слободу изражавања у БиХ, којом се осуђује усвајање закона о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске, јер није било ентитетске већине.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није прихватио Резолуцију групе посланика из Федерације о праву на слободу изражавања у БиХ којом се осуђује усвајање измјена и допуна Кривичног закона Републике Српске.

Посланици из Републике Српске поручили су да Парламент БиХ нема право да се мијеша у рад законодавне власти у Републике Српске. Ипак о Резолуцији ће се изјашњавати у другом кругу гласања на сљедећој сједници јер није било довољно гласова против.

Пропао је покуашај посланика из Федерације да прогурају измјене КЗ БиХ којим би се кажњавао свако ко подрива суверенитет БиХ.

Дан уочи изјашњавања Народне скупштине Републике Српске о измјенама Кривичног закона, расправа се пренијела у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. Вољом посланика из тзв. осморке који су иницирали усвајање Резолуције о праву на слободу изражавања којом се осуђује најављена криминализација клевете. За СНСД Резолуција је низак ударац бошњачких партнера из власти на који ће бити адекватно одговорено.

– Ово је крајње некоректно, крајњи безобразлук. Ово није партнерско дјеловање, ако ће они нон стоп да урнишу Републику Српску и нама намећу законе онда ћемо и ми да почнемо са резолуцијама и много осјетљивијим темама. Друга ствар нема упориште ни у Пословникуни ни у Уставу. У Пословнику пише да Резолуција може да да препоруке институцијама БиХ а Нарпдна скупштина Српске није институција БиХ самим тим они немају шта нама давати препоруке – рекла је Сања Вулић шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Посланици из Републике Српске и позиције и опозиције сложно су били против да се Представнички дом Парламентарне скупштине оваквим резолуцијама уплиће у послове Народне скупштине, међутим посланик За правду и ред Ненад Грковић био је уздржан те је уз још неколико уздржаних гласова из ФБиХ послао ову Резолуцију на гласање у други круг.

– Не желимо да подржимо нешто што је неискрено. Не желим да у томе учествујемо. Што се тиче ПДП јасан став, у Народној скупштини је мјесто гдје се таква рјешења морају зауставити – рекао је Бранислав Бореновић посланик у Представничком дому ПС БиХ ПДП.

Бурна расправа о приједлогу допуне КЗ БиХ којим су предлагачи а то су посланици опозиционог ДФ предвидјели петогодишњу затворску казну за све који подривају и преносе суверенитет БиХ.

Варничило је између ДФ-овог Златана Бегића и СНСД-ов Милорада Којића који је запитао да ли због тог закона БиХ мора изаћи из Споразума о стабилизацији и придруживању јер је већ дио свог сувренитета уступила усклађујући своје законе са ЕУ. Приједлог закона је одбијен.

– Вама сметају предсједник Републике Српске Милорад Додик и специјалне паралелне везе са Србијом па ћете рећи да је Додик јавно или тајно дјеловао са Србијом да би донио Закон о имовини Републике Српске који ће бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске – сматра Милорад Којић посланик у Представнилчком дому ПС БиХ /СНСД/.

Да је овако предложена измјена Кривичног закона лоше припремљена сматра Милан Петковић посланик у Представничком дому ПС БиХ /УС/.

– Овако предложена измјена је и непотребна јер већ имамо дефинисано кривично дјело напад на уставно уређење БиХ а сам онај ко напада на уставно урђење напада на суверенитте тако да мислим да имамо дуплирање прописа – додао је он.

Нису прошле ни измјене Закона о спорту БиХ којим би се успоставио Фонд на нивоу БиХ за изградњу инфраструктуре јер представља класичан пренос надлежности. Измјене Закона о застави БиХ нису прихваћене тако да у закону и даље остаје термин заједничке институције.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here