Пораст рејтинга СНСД-а, пад подршке СДС-у

0
678

Трећина грађана у Републици Српској и даље највише вјерује СНСД, чији је рејтинг у благом порасту у односу на период од прије двије године, док све остале странке, изузев Уједињене Српске и ПДП, биљеже пад подршке грађана.
Резултати су ово истраживања која су рађена у осам општина и градова у Српској, а у које је Српскаинфо имала увид.

Истраживање, које је рађено за потребе СНСД, показује да рејтинг те странке осцилира у посљедне двије године за око два одсто и тренутно износи 33,20 одсто. С друге стране, примјетан је пад подршке њиховим коалиционим партнерима, што је очекивано, посебно у случају ДНС и Социјалистичке партије РС, које су претрпјеле цијепање и осипање чланства.

Тако је, на примјер, ДНС прије двије године уживао повјерење 14,44 одсто грађана, а у мају ове године 6,90 одсто. Рејтинг ДЕМОС-а тренутно је 4,2 одсто.

Рејтинг Социјалистичке партије РС је након цијепања пао са 8,19 одсто на 4,10 одсто, док је рејтинг партије настале цијепањем ове странке (СПС) тренутно 2,20 одсто.

Пад рејтинга биљежи и НДП са 4,12 одсто, колико су имали прије двије године, на 1,70 одсто. Једини раст рејтинга биљежи Уједињена Српска, са 3,09 колико су имали прије двије године на 3,90 одсто у мају ове године.

И највећа опозициона партија, СДС, биљежи пад рејтинга, са 18,04 на 14,10 одсто. За разлику од СДС, њене коалиционе колеге у ПДП имају исти рејтинг као прије двије године и он износи око 10 одсто.

Уколико се упореде поједини градови и општине у Републици Српској примјетно је да су неке странке у протекле двије године доживјеле огроман пад у њима, док су неке остале на истој позицији или дупло увећале рејтинг.

Борба ПДП и СНСД за Бањалуку

Истраживање показује да ће се на овогодишњим локалним изборима у Бањалуци копља ломити између СНСД и ПДП, које имају највећу наклоност грађана, односно највећи рејтинг. У односу на изборе од прије двије године, када је рејтинг СНСД у Бањалуци био 27,43 одсто, он данас износи око 31,10 одсто.

Одмах након СНСД слиједи ПДП чији је рејтинг за двије године порастао са 22,13 на 24,30 одсто. За разлику од ПДП, највећа опозициона странка у Српској биљежи пад рејтинга од вртоглавих пет одсто. Рејтинг СДС је тако са 10,99 одсто пао на шест одсто. Рејтинг осталих странака је испод пет одсто, а највеће изненађење је НДП, чији је рејтинг пао са 6,53 одсто на један одсто.

Оно што је занимљиво јесте да је чак 55 одсто испитаника рекло да би на изборима гласали за актуелног градоначелника Игора Радојичића и да би му најозбиљнији противник на изборима био почасни предсједник ПДП Младен Иванић, за којег би гласало 21,7 одсто испитаника.

С друге стране, они који су се изјаснили да ће на изборима гласати за опозицију, на питање ко је најозбиљнији кандидат за градоначелника Бањалуке, њих чак 35,70 одсто је рекло да би то био народни посланик ПДП Драшко Станивуковић. Иза њега са 28,60 одсто гласова слиједи Младен Иванић, а потом посланица ПДП Јелена Тривић, којој је подршку дало 21,40 одсто испитаника. Посланик у НСРС Милан Радовић, према овом истраживању, има подршку 14,30 одсто испитаника.

Трка за Приједор

Када је у питању Приједор, истраживања показују да ће борба између кандидата СНСД-а и ДНС-а бити изузетно тијесна. Рејтинг СНСД у мају ове године у Приједору је износио 29,50 одсто, што је раст од седам одсто у односу на период од прије двије године. У стопу га слиједи ДНС, чији је рејтинг сада 27,60 одсто.

Пад рејтинга у овом граду биљежи и СДС, за око четири одсто, док је ПДП отприлике на истом нивоу као прије двије године. И СП РС биљежи благи раст, док остале странке имају исти рејтинг као на општим изборима прије двије године.

Истраживања показују да ће бити потпуно неизвјесна трка за градоначелника Приједора, те да ће пресудити они који су тренутно неодлучни у томе коме дати свој глас. На питање ко ће бити градоначелник, око 41 одсто испитаника је свој глас дало Далибору Павловићу из СНСД, а 39,5 одсто Златку Ритану из ДНС. Они испитаници који су рекли да ће на изборима гласати за ДНС навели су да је по њима најбољи кандидат за градоначелника Приједора управо Ритан, а потом слиједи актуелни градоначелник Миленко Ђаковић.

Бијељина

Упркос одласку Миће Мићића из СДС занимљиво је да рејтинг ове странке у том граду није пао. Истраживање је показало да СДС и СНСД имају подједнаке шансе у Бијељини на овогодишњим локалним изборима.

– Општи утисак је да је стање хаотично и то се види по грађанима који много времена проводе размишљајући о одговорима прије него се одлуче – наводи се у истраживању.

Додаје се да новоформирана странка Миће Мићића још није препозната на терену међу грађанима, те да је тек 2,90 одсто испитаника рекло да би гласало за њу.

Рејтинг СНСД у том граду је са 26,62 одсто скочио на 29,10 одсто, а благи раст биљежи и СДС, чији је рејтинг 23 одсто. Остале странке биљеже пад рејтинга у Бијељини, а изненађење је Уједињена Српска, која биљежи раст са 1,13 на 4,50 одсто.

Изненађење је и Требиње, у којем је преко једна трећина испитаника била неодлучна у томе коме би дали свој глас. Судећи по резултатима овог истраживања, све странке тренутно биљеже огроман пад у Требињу. Тако СНСД, чији је рејтинг прије двије године у том граду износио 52,47 одсто, данас износи 35,10 одсто. Сличан пад биљеже и друге странке, а изненађење је ДЕМОС, чији је рејтинг у том граду тренутно већи од ДНС, УС и НДП.

За пад рејтинга странака у Требињу је, по свему судећи, заслужан бизнисмен Родољуб Драшковић, који је недавно основао властиту странку под називом Херцеговачки народни покрет – Родољуб Драшковић, и тренутно је најозбиљнија конкуренција СНСД када је у питању мјесто градоначелника Требиња.

Драшковићев тренутни рејтинг у Требињу је 39 одсто, док је рејтинг актуелног градоначелника Мирка Ћурића 51 одсто. Око 50 одсто анкетираних сматра да је Драшковић најбољи кандидат опозиције за градоначелника Требиња, док око 33 одсто њих сматра да је то посланик Небојша Вукановић.

Раст СНСД у Палама

Истраживање рађено у Палама показало је да СНСД на Палама биљежи раст за пет одсто. Истовремено, СДС и ДНС биљеже пад рејтинга на Палама, док је једино ПДП за сада стабилна.

Рекордна подршка Милошевићевој

Посланик СНСД у парламенту Српске Мара Милошевић најозбиљнији је кандидат СНСД за начелника Модриче, јер су истраживања показала да је њен тренутни рејтинг чак 45,50 одсто.

Њен партијски колега Милош Крекић ужива повјерење 23,80 одсто анкетираних грађана.

Истраживања показују да је рејтинг СНСД у Модричи у благом расту у односу на 2018. годину и тренутно износи 31,80 одсто, док остале странке, изузев ПДП, биљеже пад рејтинга. Чак 35 одсто испитаника било је неодлучно за кога ће гласати, па ће њихови гласови вјероватно бити пресудни на изборима.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here