Polugodišnji obim razmjene od 2,68 milijardi dolara

0
637
Republika Srpska je u prvoj polovini ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 2,68 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 72,8 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza bila je oko 1,13 milijardi dolara i veća je za 25,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a uvoza 1,55 milijardi dolara veći je za 20,1 odsto.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene ostvaren je u poslovanju sa Srbijom i iznosio je više od 390 miliona dolara, što u strukturi poslovanja čini 16,5 odsto od ukupno ostvarene spoljnotrgovinske razmjene.

Sa Italijom je ostvaren ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 349,16 miliona dolara, a sa Njemačkom 234,5 miliona dolara.

Republika Srpska je u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa državama EU ostvarila ukupan izvoz od 835,3 miliona dolara, što je za 27,1 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Vrijednost ostvarenog uvoza iz EU u prvom polugodištu ove godine bila je 782,5 miliona dolara, što je više za 19,7 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da se nastavlja trend povećanja robnog izvoza Srpske, posebno na tržišta zemalja EU usljed povećanje tražnje koja je prisutna na tržištu te grupacije zemalja.

„Prognoze Evropske komisije i Evrostata govore da će se i u narednom periodu nastaviti ekonomski rast u zemljama EU, posebno u državama evrozone, i samim tim stvoriće se uslovi za povećanje tražnje. To će i dalje pružiti realnu priliku da Srpska u takvom kontekstu nastavi ostvarivati suficit u poslovanju sa EU“, navela je Stojadinovićeva.

Ona je dodala da, uz izvoz struje i proizvoda drvoprerade, u posljednjih godinu dana se povećava lepeza izvoza proizvoda i ostalih sektora i grana prerađivačke industrije.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here