Подршка привреди за ублажавање посљедица пандемије вируса корона

0
625

Привредници у Српској у наредних неколико година, за текућу ликвидност, обртна средства и инвестиционе трошкове, моћи ће да подигну кредите у износу од 237 милиона КМ, а гаранције за њих даваће Гарантни фонд Републике Српске, изјавио је директор овог Фонда Радивоја Крчмар.

Крчмар је навео да ће половином или крајем идуће седмице бити познато које су се финансијске институције пријавиле, јер Јавни позив истиче у понедјељак, 20. јула.

Крчмар је навео да у овом тренутку не може рећи по којим каматним стопама ће средства бити понуђена привреди, јер у Фонду нису видјели све пристигле понуде банака и микрокредитних организација.

„То зависи и од висине кредита, а програмом је предвиђено да ће микропредузећа моћи да подигну највише 30.000 КМ, мала предузећа до 100.000 КМ, а средња 250.000 КМ“, рекао је Крчмар за „Глас Српске“.

Он је напоменуо да је основни циљ Гарантног програма, који је креирала Влада Српске, да се помогне фирмама да превазиђу тешкоће у које су запале.

„Након директне подршке Владе кроз плаћање пореза, доприноса и минималних плата онима чије пословање је било угрожено или потпуно заустављено и још неких инструмената, ово је нови вид подршке привреди. Ово што ми радимо у вези са Гарантним програмом треба одвојити од редовних активности Гарантног фонда, јер ми овдје у суштини наступамо само као сервис Владе Српске“, појаснио је Крчмар.

Уколико дође до проблема при враћању кредита, Крчмар је додао да и за кредите дате по Гарантном програму важе правила Агенције за банкарство Српске, односно ако банка обезбиједи добар колатерал и добро обезбиједи кредит, тешко да може доћи до активирања гаранције.

Када је ријеч о редовном пословању Гарантног фонда, Крчмар је навео да је пало око 1,6 милиона КМ гаранција за десет година постојања фонда, али да је 60 одсто тога већ наплаћено из колатерала.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here