Подјела на одржива и неодржива предузећа на чекању

0
521
Од дуго најављиване листе јавних предузећа у Српској која би била подијељена на одржива и неодржива изгледа да за сада нема ништа јер поједина министарства нису у могућности да дефинишу јасне критеријуме за подјелу фирми на добре и лоше.

У Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС казали су “Гласу Српске” да је израда листе одрживих и неодрживих јавних предузећа повјерена овој банци и министарствима која су надлежна за та предузећа.

– Како поједина ресорна министарства у току спровођења ове активности нису била у могућности да дефинишу јасне критеријуме за подјелу појединих јавних предузећа на одржива и неодржива, а имајући у виду њихов значај са становишта дјелатности коју обављају и јавног интереса за обезбјеђење исте, ова листа до данас није сачињена – навели су у ИРБ.

У овој банци нису навели која то ресорна министарства нису била у могућности да дефинишу јасне критеријуме за подјелу предузећа на одржива и неодржива.

Економисти истичу да је посао Владе, односно ресорних министарстава, да приведу крају израду листе одрживих и неодрживих јавних предузећа.

– Треба видјети да ли администрација не може да одговори том захтјеву. Можда су у застоју и конфузији и због све ове ситуације у вези са вирусом корона. Сви су некако деконцентрисани. Ипак, мислим да тај посао није нарочито компликован. Није тешко направити селекцију добрих и лоших предузећа. Та листа нам је и те како потребна и за стратегију развоја – навео је економиста Горан Радивојац.

Нагласио је да Српска треба да што прије изађе са листом предузећа која су јој кључна за развој и опстанак, те да треба на основу те листе конципирати стратегију развоја.

– То је посао стручњака у министарствима Владе Српске, а не новинара и економиста. То није тако тежак посао да се не може направити и да му не можемо одговорити – навео је Радивојац.

Формирање листе одрживих и неодрживих јавних предузећа једна је од обавеза коју је Влада РС преузела прихватањем Реформске агенде као једног од кључних докумената у процесу европских интеграција. У Акционом плану за спровођење Реформске агенде наведено је и да након формирања листе одрживих и неодрживих јавних предузећа Влада треба да донесе одлуку шта ће са фирмама које се налазе на листи лоших. У складу са Акционим планом Владе РС носилац активности израде листе одрживих и неодрживих предузећа у РС је ИРБ РС у сарадњи са ресорним министарствима.

Списак јавних предузећа

Инвестиционо-развојна банка РС је 2016. године сачинила листу предузећа која према Закону о јавним предузећима улазе у категорију јавних.

– Тај списак достављен је надлежним министарствима да би свако од њих извршило подјелу на одржива, односно са мањим или већим потребама за реструктурисање и неодржива. На списку се налази 166 предузећа – казали су раније у ИРБ-у.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here