Подијељене стеоне јунице у вриједности од 50.000 КМ за 11 паљанских пољопривредника

0
685

Општина Пале данас је, на подручју мјесне заједнице Мокро, организовала подјелу стеоних јуница за 11 пољопривредних произвођача са територије паљанске општине, а укупна вриједност јуница износи 50.000 КМ.

Данашња подјела организована је у оквиру пројекта „Развој руралне конкурентности“, који проводи Међународи фонд за пољопривредни развој, посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Корисници овог подстицаја истичу да су задовољни квалитетом јуница, које ће, према њиховим ријечима, бити од вишеструке користи за њихова сеоска домаћинства, а захвални су и ресорном министарству, као и Општини Пале за бригу и помоћ.

 

„Много ми значи ова донација да унаприједимо сточни фонд на подручју Сарајевско– романијске регије и највјероватније, ове јунице биће расне. Ја имам шест крава, а ова коју сам добио биће седма и видјећемо, ако се ово буде добро показало, наставићу и даље са овим послом. Овај посао се исплати радити, иако је понекад тешко и напорно, али да се не исплати не бисмо се бавили њиме“, нагласио је Велемир Ћосовић из Пала.

Корисници овог подстицаја истичу да су задовољни квалитетом јуница, које ће, према њиховим ријечима, бити од вишеструке користи за њихова сеоска домаћинства, а захвални су и ресорном министарству, као и Општини Пале за бригу и помоћ.

„Много ми значи ова донација да унаприједимо сточни фонд на подручју Сарајевско – романијске регије и највјероватније, ове јунице биће расне. Ја имам шест крава, а ова коју сам добио биће седма и видјећемо, ако се ово буде добро показало, наставићу и даље са овим послом. Овај посао се исплати радити, иако је понекад тешко и напорно, али да се не исплати не бисмо се бавили њиме“, нагласио је Велемир Ћосовић из Пала.

 

Игор Иконић, в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Oпштине Пале нагласио је да је ова подјела требало да буде организована и раније, али да је због пандемије вируса корона одложена, те истакао да ће Општина увијек подржавати овакве пројекте.

„Лидер овог пројекта је мљекара `Пађени`, која је кроз овај пројекат подржала своје кооперанте и људе који треба да постану њихови кооперанти, тако да ће тај дио који плаћају крајњи корисници, бити исплаћиван или фиксно у новцу или у комбинацији кроз новац од откупа млијека. Мљекара `Пађени` се потрудила да реализује пројекат на начин, који иде на руку нашим пољопривредницима. Општина Пале је, у овоме пројекту, учествовала са 10 одсто финанскијских средстава, односно, 5.000 КМ“, нагласио је Иконић.

Када је у питању пројекат „Развој руралне конкурентности“, који проводи Међународи фонд за пољопривредни развој, на подручју на којем дјелује кластер „СРП“ реализовано је 12 пословних планова, а из ресорног Mинистарства најавили су да ће пројекти подршке пољопривреди на простору цијеле Републике Српске бити настављени и у будућности.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here