Почиње исплата подстицаја за мај привредницима чије пословање је угрожено вирусом корона

0
517

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске размотрио је, на данашњој сједници, Информацију о пословним субјектима који, у складу са Уредбом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих  усљед пандемије вируса корона, остварују право на финансијску подршку за мај 2020. године, саопшено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се наводи да је Управни одбор додатно одобрио исплату у износу 1.837.574,36 КМ за 2.317 пословних субјеката и предузетника, односно за 5.522 запослена лица у Републици Српској.

„На претходно одржаној сједници Управног одбора Компензационог фонда Републике Српске у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона за мај, по основу рјешења Пореске управе закључно са 3. августом одобрена је исплата средстава у укупном износу од 3.058.956,54 КМ за 2.404 пословних субјеката и предузетника, односно за укупно 8.157 запослених“, истакнуто је у саопштењу.

Укупан одобрени износ исплата за мај је 4.896.530,9 КМ за 4.721 пословни субјекат и предузетнике, чиме је обухваћено укупно 13.679 запослених лица у Републици Српској.

Како се наводи у Информацији, Пореска управа Републике Српске тренутно обрађује накнадно достављене спискове које су доставила ресорно надлежна министарства, а за које је утврђено да испуњавају услове у складу са Уредбом о пореским мјерама за мјесец мај 2020. године.

Исплата ће бити вршена на основу појединачних рјешења које је за сваког пословног субјекта и предузетника донијела Пореска управа Републике Српске.

Такође, на данашњој сједници, Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознат је са Информацијом о захтјеву превозника који се баве превозом лица за помоћ за мај 2020. године.

„Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је исплату најниже плате за запослене у области јавног превоза лица и порез и допринос обрачунат на најнижу плату за мај 2020. године у укупном износу од 1.392.858,00 КМ“, наводи се у саопштењу Фонда.

Исплате ће бити вршене на основу спискова које Министарство саобраћаја и веза достави Пореској управи Републике Српске.

За реализацију овог закључка задужују се Компензациони фонд Републике Српске, Министарство саобраћаја и веза и Пореска управа Републике Српске.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here