Писма за Самит типска, осим за тзв. Косово: Додик Тачија не сматра предсједником

0
584

Свим учесницима Самита процеса сарадње југоисточне Европе Предсједништво БиХ упутило је писмо истог садржаја, осим предсједнику самопроглашеног Косова Хашиму Тачију, из којег је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик избацио ријеч „предсједник“, као и назив тзв. републике.

Сва писма су типска, али је Додик измијенио заглавље и крај писма намијењеног Тачију.

Наиме, то је потврђено и у саопштењу из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ у којем се наводи да су позивнице са идентичним садржајем за учешће на Самиту процеса сарадње југоисточне Европе упућене свим учесницима, те да је ријеч је о класичној дипломатској кореспонденцији.

– Из писма које су објавили поједини медији видљиво је да се Хашим Тачи не титулише као предсједник, нити се Косово титулише као држава, али је то врло /зло/намјерно пропуштено да се истакне. Сва друга позивна писма отишла су на адресе предсједника држава – истиче се у саопштењу.

Из кабинета појашњавају да је писмо, којим се позивају учесници овог процеса у Сарајево, у име Предсједништва БиХ потписао Милорад Додик, јер је он тренутно предсједавајући и то је обавезан да уради у име институције којом тренутно предсједава.

– Косово под фус нотом, уз сагласност свих чланица овог процеса, укључујући и Србију и све друге државе које не признају косовску независност, учествује у Процесу сарадње југоисточне Европе од 2014, и о томе није одлуку доносио Милорад Додик – наглашава се у саопштењу.

Из кабинета поручују да је очигледно да је интерпретација ове теме покренута у јавности зарад покушаја дискредитације српског члана Предсједништва БиХ, али чињенице говоре другачије.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here