Петровић: Српска има најнижу цијену и једина на Балкану извози струју

0
583

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић изјавио је данас да Српска има најповољније цијене струје и за привреду и за домаћинства и да је једини извозник струје на Балкану.

Он је одбацио и назвао спекулацијама тврдње да ће доћи до повећања цијена електричне енергије у домаћинствима, уз оцјену да је ријеч о политизацији.

– Веома је јасно речено још у јануару да ће до помјерања цијена доћи на напонским нивоима 10, 35 и 110 и за оне потрошаче који троше више од 35.000 киловат часова годишње, док за домаћинства нема помјерања цијене – рекао је Петровић новинарима након посјете Руднику и термоелектрани „Угљевик“.

Људима који нису у струци и нису за то квалификовани, а узели су себи за право да коментаришу цијене струје, Петровић је поручио да не багателизују ЕПРС и позвао све квалификоване људе, укључујући и опозиционе, да дају сугестије за очување и развој енергетског система, а да при томе ЕПРС не одскаче од окружења.

– Ми смо једина електропривреда која има најповољније цијене за све, за привреду и за домаћинства, што је сигуран аргумент, па се поставља питање зашто неко жели да то политизује, ваљда зато што људи имају времена и очито нису из струке – оцијенио је Петровић.

Он каже да је био запрепаштен што је декан Електротехничког факултета у Бањалуци коментарисао могуће помјерање цијена у ЕПРС према домаћинствима, иако до сада од тог факултета није стигла ниједна иницијатива ни приједлог унапређења у енергетском сектору, али је овај декан убачен у радну групу у бези са анализом цијена у Републици Српској.

– Ми желимо то да радимо и са посланицима којима су пуна уста електропривреде, хеликоптера, разних неоправданих трошкова, а нажалост не знају ни како се формира цијена, шта значи тарифни поступак, Регулаторна агенција за енергетику, не знају функцију холдинга ни развојну компоненту ЕПРС која је први пут усвојена на Влади Републике Српске у мају ове године и дефинисала да ћемо у наредних 10 година изградити 1.000 мегавата из нових извора – поручио је Петровић.

Према његовим ријечима, ЕПРС прави анализе производних предузећа и њихових цијена, али и анализу стања код домаћинстава у којима има 570.000 бројила, гледајући како то ради Електропривреда Србије која има групе потрошача са мањом, средњом и већом потрошњом.

– ЕПРС је једина компонента у Републици Српској која није тржишна, али са толиким тежњама и реорганизационим мјерама ми ћемо постићи најбољи могући резултат – истакао је Петровић и додао да је у протеклих осам мјесеци направљен низ мјера које стабилизују систем, упркос проблема због нерада хидроелектране у Дубровнику и капиталног ремонта у термоелектрани Гацко.

Према његовим ријечима, ЕПРС неће доћи на тржишне цијене ни за привреду, а камоли за домаћинства, још за дуги низ година, насупрот окружењу, наводећи примјер снабдијевања дистрикта Брчко гдје ЕПРС и данас даје струју по знатно нижим цијенама у односу на понуду из Федерације БиХ.

– У ЕПРС нико неће дозволити, ни управе зависних предузећа, ни матична предузећа, а ни Влада Републиек Српске, да неко багателизује овај систем – поручио је Петровић.

Према његовим ријечима, о поскупљењу се не може причати јер се само анализа мора радити неколико мјесеци, а ЕПРС ни технички није опремљен за измјену тарифне методологије.

Након посјете Руднику и термоелектрани „Угљевик“ и разговора са руководством овог предузећа у систему ЕПРС, Петровић је рекао да овај највећи произвођач електричне енергије у Републици Српској има рудник у добром стању, са довољно руде угља и механизације, те да се од њих очекује испуњење плана производње.

– То нам, нажалост, не доноси тако позитиван резулатат који би нам требао ове године јер ЕПРС има минус у производњи хидроелектране Плат у Дубровнику од 600.000 мегават часова, што је уз тржишне цијене од 55 до 60 евра око 70 до 75 милиона марака минуса у приходима – навео је Петровић.

Према његовим ријечима, поред тога и капиталног ремонта у Гацку са застојем од 86 дана ЕПРС прави уштеде у систему, врши реорганизацију, забрана је запошљавања, уводе се мјере неопходне да би пословали по европским принципима.

Петровић је додао да је један од захтјева енергетске заједнице био и да се успостави тржишно снабдијевање, што је почело да се примјењује од 1. септембра и до сада је потписано 1.100 уговора са субјектима на напонском нивоу од 10, 35 и 110 киловат часова, а слиједи слање уговора о сабдијевању за још 30.000 оваквих потрошача који имају годишњу потрошњу већу од 35.000 киловат часова.

Директор ЕПРС је најавио иницијативу према регулатору да се ослободе произвођачи електричне енергије и да се цијена утврђује унутар система, наводећи да би остварена добит служила за оснаживање система, а ЕПРС као већинском власнику служила би за развој и нове инвестиције.

– Енергетска заједница тражи да дерегулишемо цијену производње, још једино БиХ и Албанија имају замјерке у том смјеру и не желим да будемо у рангу са Албанијом, ми желимо да будемо напреднији и у наредним мјесецима урадићемо све да дерегулишемо цијене производње, да будемо као и остали на Балкану – закључио је Петровић.

О могућности да Електриопривреда Србије купи ЕПРС, Петровић је рекао да је све у оптицају, али да је то питање одлуке већинског власника.

„Наравно да желимо да останемо апсолутно државно предузеће и опредјељење Владе Републике Српске је да нема приватизације ЕПРС“, одговорио је Петровић новинарима и додао да ЕПРС са свим електрпривредама у окружењу има пословно техничку сарадњу на високом нивоу и размјену електричне енергије у пограничним подручјима у значајним количинама.

За протесте које најављује опозиција Петровић каже да људи који немају другог посла покушавају да буду тема и оцјењује да ће они то радити цијелу годину, све до избора, како би поправили свој политички рејтинг.

– Они нису у овој тематици и глупо је да им ишта говорим када они не знају ни да наведу пет производних или дитрибутивних објеката у Републици Српској. Ово су озбиљне теме, не гради их Лука Петровић нити ЕПРС, већ је ово рађено дуги низ година и постоје институције које просто не можете понизити и оспорити да раде на стабилизацији, реорганизацији, не само због енергетске заједнице која то тражи већ и због ЕПРС која је наша и треба да остане и будућим генерацијама да у њој уживају – закључио је Петровић.

На питање о евентуалном вишку радника и трошковима плата у ЕПРС, Петровић је одговорио да би отпуштањем радника допринијели исељавању из Републике Српске, умјесто њеном развоју.

Умјесто тога, наводи, ради се на промјенама у систематизацији радних мјеста са жељом да се направи разлика између рада и нерада.

Петровић је највио да ће до 1. јула ишчистити ситематизацију у свих 10 зависних предузећа у ЕПРС.

– Средићемо систем максимално, да буде према тржишним правилима и да остварује велике приходе – најавио је директор ЕПРС.

На питање да ли ће бити хеликоптера за Херцеговину, он је одговорио да свакако хоће, ако не буде добијен као донација платиће га ЕПРС или Влада.

– Нисмо ми тако сиромашни да не можемо да дамо тај новац за своје становништво – оцијенио је Петровић и појаснио да Херцеговина, због удаљености од великих медицинских центара у региону, има потребу за хеликоптером који би имао широку употребу у здравству, код гашења пожара и спашавања становништва.

Директор РиТЕ „Угљевик“ Чедомир Стојановић рекао је новинарима да је у току редован ремонт који траје 22 дана али да планирају испуњење плана од 1.684 гигават часова произведене струје.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here