Перишић за Инсајдер: Американци и Британци не желе СНСД у СМ

0
591

Срђан Перишић, професор међународног права и савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, тврди да дио старе америчке администрације, као и Велика Британија, представљају главне кочничаре формирања нове власти на нивоу БиХ.

У интервјуу за Инсајдер Перишић, између осталог, открива на чему су инсистирали бројне америчке дипломате приликом недавних разговора са Додиком, ко су „проамерички“ људи у СДА те говори о разлозима због којих ће у наредном периоду доћи до „смањене активности“ Предсједништва БиХ.

Интервју преносимо у цјелости:

ИНСАЈДЕР: Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче је изјавио да ће због неформирања Савјета министара, као и блокаде у раду Парламента БиХ, ускоро доћи до смањивања активности и у Предсједништву. С друге стране, Жељко Комшић најављује да ће одмах након његовог доласка на мјесто предсједавајућег активност Предсједништва БиХ бити повећана. Ко је у праву?

ПЕРИШИЋ: Предсједавајући Предсједништва БиХ сазива сједнице, а друга двојица чланова Предсједништва предлажу дневни ред. Дневни ред се мора усвојити консензусом. Ако нема консензуса око неке тачке, та тачка се не уноси у дневни ред. Формално-правно, један члан Предсједништва БиХ може да се не сложи око свих предложених тачака и да ниједна не уђе у дневни ред. Тада нема сједнице. Ако, рецимо, постоји 15 тачака дневног реда и један члан Предсједништва БиХ се не сложи с уврштавањем тих тачака, сједница се не може одржати.

ИНСАЈДЕР: Позив предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ да на сљедеће обиљежавање Дана Војске РС дођу у униформама ВРС изазвала је жестоке реакције у Сарајеву. Жељко Комшић најављује кривичну пријаву против Додика, Шефик Џаферовић пријети затвором.

ПЕРИШИЋ: Све је то повезано са неформирањем Савјета министара. Они су рачунали на то да ће српска страна и Милорад Додик попустити у вези приближавања БиХ НАТО. То се није догодило и они су постали нервозни. Овдје су долазиле разне дипломате и представници САД како би извршили притисак на Додика да прихвати активацију МАП-а и НАТО. Ништа од тога није им успјело и сад у Сарајеву заоштравају наведену Додикову изјаву до те мјере као да је он, малтене, најавио формирање неке своје војске. Заправо, ту се ради само о идентитету. То је исто као и за 9. јануар и све што је везано за идентитет Републике Српске. Управо се на тој униформи, код припадника Трећег пјешадијског (РС) пука, налази грб Војске РС. Додикова изјава је ишла у смислу његовања тих традиција и идентитета. С друге стране, изјаве Комшића, Џаферовића или Звиздића показују да су управо они нервозни, а не српска страна. Пошто притисци које сам поменуо, а који трају већ седам или осам мјесеци, нису уродили плодом, сада иду са пријетњама.

ИНСАЈДЕР: Можете ли појаснити о каквим се притисцима радило?

ПЕРИШИЋ: Иза неформирања Савјета министара стоји дио америчке администрације и Британци. То је спољна димензија неформирања власти на нивоу БиХ, а на терену то одрађују Бошњаци с уцјенама. Они искључиво стоје иза тога. Посљедњи који је овдје од Американаца долазио је замјеник помоћника државног секретара Метју Палмер. Прије њега долазио је командант Здружених снага НАТО адмирал Џејмс Фого. Мало прије тога овдје је боравио и замјеник директора ЦИА Вон Бишоп. Зимус нам је долазио замјеник државног секретара САД Џон Саливен, а ту имате и изјаве америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона. На свим тим састанцима био сам приустан, изузев састанка с адмиралом Фогом. Сви они имају само једну ријеч, а то је НАТО.

ИНСАЈДЕР: Најкраће речено, да ли то значи да Американци не желе СНСД у власти на нивоу БиХ?

ПЕРИШИЋ: Тачно, али не сви Американци. Не људи из Трамповог кабинета. Не Џон Болтон или Мајк Помпео, него друга струја у америчкој администрацији од којих сам неке већ побројао.

ИНСАЈДЕР: Ко се налази на челу те „друге струје“?

ПЕРИШИЋ: Не може се рећи да ту постоји неки вођа. То су једноставно остаци старе администрације, остаци Била Клинтона и Барака Обаме. То је та, како је називају, дубока држава. Она стварно постоји и нема формалног вођу. То је мрежна структура коју чини тај естаблишмент повезан разним нитима моћи. Видите, као што сам вам већ рекао, на свим састанцима које смо имали с наведеним америчким представницима једини захтјев који се потезао је НАТО и само НАТО! Ништа економија, ништа демократија, медији, правда, људска права, привредна сарадња. Сви ти састанци трајали су десет до 15 минута. За разлику од Американаца, Британци то раде мало другачије. Они не шаљу дипломате, већ ствари више покушавају да раде преко својих служби, не јавно. Осокољени таквом подршком, Бошњаци не желе да уђу у процес формирања власти док се Додик не предомисли у вези с НАТО. Међутим, Додик се неће предмислити јер га веже политика која је формулисана у Републици Српској, тако да је то немогуће.

ИНСАЈДЕР: На недавној сједници Савјета безбједности УН западне силе дале су подршку високом представнику Валентину Инцку за кориштење бонских овлаштења. Мислите ли да ли ће Инцко посегнути за тим овлаштењима?

ПЕРИШИЋ: Он то до сада није радио, изузев у једној ситуацији када се радило нешто у вези с изборима у Федерацији БиХ. Сјећам се да је тада нешто наметнуо и све покварио с том одлуком. На Инцка се врши притисак да користи бонска овлаштења која су, иначе, потпуно измишљена у смислу тога да високи представник може некога да смјењује. Ко пажљиво прочита бонска овлаштења може јасно да види да шеф ОХР-а нема право да проводи одлуке које су супротне резултатима избора. Он никако не може да смјењује изабрана лица. Међутим, сада се на њега врши притисак због неких ранијих злоупотреба бонских овлаштења која су радили Волфганг Петрич, Педи Ешдаун и неки други високи представници.

ИНСАЈДЕР: Ко врши притисак на Инцка?

ПЕРИШИЋ: Опет Американци и Британци, односно она група о којој сам већ говорио. Међутим, кад би се то догодило БиХ би отишла у потпуно расуло. Такво понашање високог представника би подржали Бошњаци и то би потпуно девастирало и овако тежак положај у који су увели БиХ. То нико други не би прихватио, па чак ни у Европској унији. Парадоксално је то да се на Инцка исто тако врши притисак као и на Додика да нешто уради.

ИНСАЈДЕР: Како онда видите расплет ове ситуације? Да ли је послије свега могуће то да СНСД прави власт са СДА и ДФ на нивоу БиХ?

ПЕРИШИЋ: Мислим да је могуће. Ми смо говорили о странцима али нисмо поменули једну битну ствар, а то је да у СДА постоји струја око Бакира Изетбеговића која је за формирање Савјета министара без условљавања Срба. Искрено, моје мишљење је да би са Бакиром Изетбеговићем било могуће постизање договора, али због Дениса Звиздића и осталих проамеричких људи у СДА Изетбеговић се налази под притиском да он мора да притишће Србе да би опстао у странци. Изетбеговић покушава да се избори за своју позицију и он жели добре односе и са Американцима и са Турцима, али му то ова проамеричка струја у СДА не дозвољава. С друге стране, да вам будем искрен, никог од нас претјерано не секира то хоће ли се формирати власт на нивоу БиХ или неће. Они желе да представе Додка као да је он нешто нервозан због неформирања власти, а човјек је потпуно релаксиран.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here