Пећина Орловача отворена за посјете

0
765

Спелеолошки комплекс пећине Орловача у Сумбуловцу код Пала отворен је данас за посјете туриста, уз придржавање мјера о дистанци и ношењу маски, изјавио је Срни стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић.
Он је навео да су посјете пећини планиране до 15. октобра, од уторка до недјеље и то у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова, а цијена улазнице износи од двије до четири КМ.

Самарџић је рекао да ће сви грађани који буду дошли данас да посјете пећину имати бесплатан обилазак, а због ограниченог броја туриста на јавним мјестима потребна је најава већих група на број телефона 065/992-808.

Према његовим ријечима, туристичке групе у овом спелеолошком комплексу броје до 15 посјетилаца са једним водичем, а обилазак траје од 30 до 45 минута.

„Упркос епидемији вируса корона, можемо се похвалити да смо радили на уређењу споменика природе и припремили додатне садржаје као што је сувенирница која се налази у кућици гдје је водичка служба и Музеј пећине Орловача“, рекао је Самарџић.

Самарџић је нагласио да ће посјетиоци моћи да користе и стазу здравља чија је дужина пет километара и води до видиковца, који се налази на врху пећине.

Он је навео да се стазом здравља која је маркирана до видиковца може ићи из два правца – са лијеве или десне стране од улаза у пећину, пјешачењем од тридесет минута до сат времена.

„Када се дође на врх, пружа се прелијеп поглед на околне планине Романију, Јахорину, Бјелашницу. Било којим путем да се крене пружају се прелијепи пејзажи – шуме, ливаде, а уз мало успона прилагођене су за свакога. Љубитељи природе ће је сигурно вољети“, нагласио је Самарџић.

Пећина Орловача је дуга 560 метара, а са својим сталактитима, сталагмитима и хактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here