Парче среће треба да тражимо у својој земљи

0
87

Сваки млади човјек требало би прво да се потруди да у својој земљи пронађе парче хљеба и среће, па тек онда да размишља о одласку у иностранство.

Разумијем сваку младу особу која се одлучи на тај корак, али ја још немам ту жељу и надам се да ће то бити само у случају додатног образовања, ријечи су Саре Лакић (23) из Српца, најбољег студента Технолошког факултета у Бањалуци.

Ова млада Српчанка недавно је добила златну значку за студента генерације на свечаној академији која је одржана поводом 44. годишњице Универзитета у Бањалуци.

Сара је окончала студије са просјеком 9,63 и стекла звање дипломираног инжењера текстилног инжењерства. 

Током цијелог школовања остваривала је одличне резултате, због чега је у два наврата добијала стипендију Фонда „Др Милан Јелић“ за коју каже да представља добар примјер награде за пожртвованост и рад које је сваки вриједни студент уложио у своје образовање.

– Прије почетка студирања, као и сваки млади човјек, постављала сам себи питања шта је то што ја истински желим да радим у будућности и што ће испунити моја очекивања, жеље и амбиције. Након дужег размишљања одлука је пала на Технолошки факултет и смјер текстилно инжењерство и сада знам да нисам погријешила. Овај факултет је подстакнуо моју креативну страну и охрабрио ме да у будућности радим оно што волим – каже Сара.

Током студија је имала прилику да оде на неколико студијских путовања, прије свега у Љубљану и Марибор, гдје је имала прилику да посјети неке од најзначајнијих фабрика у којима се израђују производи од текстила и коже у Словенији, а провела је три мјесеца и на студентској размјени у румунском Јашију, што је било значајно искуство за њен будући рад. 

– Сматрам да је уз много рада, труда и дисциплине могуће остварити сјајне резултате. Најважније од свега је одмах правилно поставити приоритете, како током студирања, тако и генерално у животу. Тако ће бити довољно времена за бављење свиме што нас испуњава и нећемо се довести у ситуацију да се одричемо неких других ствари које нас оплемењују као личност – истиче Сара. 

Своју будућност за сада види у Републици Српској, а као награда за остварене резултате стигао је и њен први посао. 

– Прије неколико мјесеци добила сам прилику да се запослим у лабораторији која се бави испитивањем и контролом производа од текстила и коже. Мислим да је ово одлична прилика за мене да учим, усавршавам се и напредујем. Додатна мотивација биће ми и златна значка која за мене заиста значи много, а прије свега награду за труд и рад који сам уложила током четири године студирања – каже Сара. 

Друштвени активизам

Сара Лакић основну и средњу школу завршила је у Српцу као одличан ђак.

У слободно вријеме бавила се разним друштвеним активностима, па је тако једно вријеме била члан Клуба младих Црвеног крста.

За вријеме студија похађала је курс италијанског језика и курс фотографије, а учествовала је и на изложби професорских и студентских радова коју је организовао Технолошки факултет у Галерији „Плус“ у Бањалуци. 

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

18 − thirteen =