Паљанка Ивана Ковачевић – цртач, креатор, спелеолог

0
707

Ивану Ковачевић, ученицу четвртог разреда Гимназије у Средњошколском центру „Пале“, највише испуњава цртање пејзажа и осмишљавање модних креација, као и креативни албуми и кутије са сликама, који представљају уникатан поклон и лијепу успомену.

Ивана наводи да су папир и оловка њен бијег од стварности, те да воли да прави креативне албуме и кутије са сликама за своје најближе, док инспирацију за цртање налази у људима, природи и музици.

– Волим да цртам природу, све оно што видим око себе. Ту на неки начин имам потпуну слободу да се играм бојама и техникама. Када су у питању модне креације, које су ми много захтјевније од цртања пејзажа, углавном цртам оно у чему могу себе да замислим. Пуно пажње и времена посвећујем свакој креацији – наводи она.

Ивана воли и мандала технику, која је захтјевна јер треба много прецизности, времена и пажње.

Мандала је санскртски израз који значи „центар, круг или магијски прстен“. У рјечницима се дефинише као сложени дизајн који је често кружан и представља регулационе силе свемира.

Ивана ужива да прави и креативне албуме и кутије са сликама за своје најближе, а папир је главна сировина за рад.

– Користим и украсне подлоге и папире, фломастере, разне стикере… све оно што може да користи за уљепшавање албума и кутија. Углавном то правим за рођендане и неке прославе – поручује она.

Водич у пећини Oрловача

Њена љубав, осим цртања, јесу спелеологија и екологија и већ шест година Ивана ради као волонтер и водич у Спелеолошком комплексу пећине Орловача.

– Првобитно сам била члан географске секције у основној школи коју је водио наставник Невен Рудић, а 2017. године, захваљујући предсједнику Младену Самарџићу, који је основао Спелеолошко-еколошко друштво `Орловача`, постала сам активан члан тог друштва, које броји око 40 чланова – прича Ивана Ковачевић.

Циљеви Друштва су очување и његовање животне средине и увођење концепта одрживог развоја у све секторе друштва, па тако организују такмичења, еколошке, образовне, рекреативне, хуманитарне, спортске, културне и забавне манифестације.

Спелеолошко друштво било је дио пројекта „Уживај у региону Сарајево Романија“, гдје су са члановима Планинарског друштва „Јаворина“ са Пала обиљежили стазу од Орловаче до Новакове пећине.

Један од највећих пројеката у прошлој години који су покренули јесте иницијатива за заштиту прераста /природни мост настао ријечном ерозијом/ у кориту Паљанске Миљацке, уз подршку Удружења „Ресурсни Архус центар у БиХ“.

У бившој Југославији овај природни феномен био је заштићен.

Ивана планира да настави школовање на Високој школи за информационе технологије економију и предузетништво /ITEP/, смјеру веб-дизајн.

Она поручује вршњацима да прате своје снове, раде на њима и чврсто вјерују у њих, јер се само тако може успјети.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here