Паљанин Тадија Тадић бициклом осваја свијет

0
861

Бициклиста Тадија Тадић, који је по професији професор историје и географије, још као дијете возио је бицикл, али активно бављење бициклизмом и освајање планина започео је прије 10 година.

За „Паљанске новости“ каже да га је, на неки начин, невоља натјерала да се почне бавити спортом, који је касније итекако заволио и који је постао саставни дио његовог живота.

Како каже, доживио је пад приликом скијања на олимпијској љепотици Јахорини и задобио повреду кољена, након чега га је доктор савјетовао да почне возити бицикло, како би се брже опоравио.

Овај наш суграђанин почео је да вози бицикл рекреативно, а сада већ може да се похвали великим бројем пређених километара овим превозним средством, освојеним врховима и са више завршених бревета.

Бициклизам олакшава уживање у природи

С обзиром да је овај успјешни спортиста, такође и успјешан професор географије, како каже, то је, како каже, утицало да се почне бавити планинарењем и истраживањем, прије свега, планине Јахорине.

„Нашу олимпијску љепотицу Јахорину напросто обожавам. Прошле године сам се на Јахорину попео око 50 пута бициклом. Сваки пут када се спустим са ове планине, маштам како ћу ујутру опет кренути у вожњу. Некад су ми брда изгледала страшно. Сваки пут кад кренем на неки врх ишао бих са неким страхом, који је био пролазан, јер сада се све то промијенило. Све што више возите и прелазите више километара, брда вам постају лакша и једва чекате да се пењете на њих“, истакао је Тадија.

Чудни неки људи

Као сваком Романијцу, овај бициклиста чудио се људима који возе бицикл, те није ни сумњао да ће почети да се чуди људима који га не возе.

Он је нагласио да је бицикл једина ствар која омогућује човјеку да својим ногама пређе пуно километара и види много природне љепоте која нас окружују, оне, које аутомобилима нису приступачне.

Тадић у разговору за „Паљанске новости“ истиче да је наша околина рај на земљи, те да нам многи завиде, јер живимо у најљепшем дијелу свијета.

„Шта би само поједине нације урадиле да имају оволико природних љепота, природних извора и чистог ваздуха. Неки народи од пустиња праве крајеве за нормалан живот, а неки од нас су, нажалост, способни да наше природне љепоте уништавају. Не могу да схватим људе који хоће да дођу до неког лијепог видиковца или планинског врха не користећи своју снагу. Сви би најрадије да обиђу све аутомобилом. На неке планинске врхове можете се попети брдским бициклом. Ја сам се пео и на врхове Јахорине, Бјелашнице и Зловрх на Јавор планини. Бог нам је дао планине, ријеке, језера, али наш народ нема осјећаја за то. Већина има осјећај само за добре аутомобиле, куће, станове“, рекао је Тадић.

У здравом тијелу здрав је дух

Овај Паљанин каже да је на својој кожи искусио, те савјетује свима да купе бицикл и уложе у своје здравље, а самим тим ће изгледати пуно боље.

„Ријетко је да је неки спорт тако добар за кардио – васкуларни систем као бициклизам. Ова врста спорт добра је за људе који пуно хране конзумирају зими и у прољеће имају проблеме са килажом, међу којима сам и ја. Бицикло ми омогући за сезону да смршам доста килограма. Прије двије године смршао сам 20 килограма. Бициклизам јача срце, плућа, мишиће и зглобове, смањује стрес, успут мршавите, а имате и квалитетан сан. Невјероватно је колико се човјек срећно осјећа послије вожње бициклом. Ниједан спорт не развија хормон среће као бициклизам. Послије сваке вожње ја се осјећам феноменално и препоручујем свакоме да га вози“, поручио је Тадија свима који желе да буду здрави, витални и срећни.

Бициклисти аматери једноставно уживају у вожњи

Према Тадићевим ријечима бициклизам је захтјеван спорт, потребно је доста физичке спремности приликом вожње, што умногоме зависи и од терена, али како каже, уз добро друштво нема проблема.

„Тренирао сам доста спортова и пратио сам њихову тежину тренирања. Борилачки спортови су ме одувијек понајвише привлачили. Размјењујући мишљења са својим другарима из различитих спортова дошао сам до закључка да је такмичарски бициклизам један од најтежих спортова на свијету, ако не и најтежи, мада, ми аматери једноставно уживамо у вожњи. Често возим сам, али право је уживање возити са мојим другарима. То су све екстра људи који су велики љубитељи природе. Сваки нови дан планирам нову руту са њима и возим све док не падне снијег“, нагласио је он.

Сан ми је да возим Париз Бревет 1200 километара

Тадија истиче да је у току ове године прешао око 6.000 километара и прешао 80.000 метара висинске разлике, што је једнако као да се девет пута висински попео на Монт Еверест, а, до краја године планира да пређе још око 10.000 километара и око 15.000 метара висинске разлике.

„Најинтересантније и најзахтјевније вожње су ми бревети. Бревет је бициклистички спорт на дуге стазе. Сваки аматер, као и професионалац, може се званично пријавити на неки од бревета. Возачи покушавају да извезу стазе од 200 или више километара, пролазећи унапријед одређене контролне тачке на сваких неколико десетина километара“, додао је Тадић.

Возачи имају за циљ да заврше стазу у одређеним временским роковима и добију једнако признање, без обзира на редослијед њиховог завршетка.

„Бициклисти могу путовати у групама или сами, како год желе. Возио сам три званична бревета: бревет 209 километара и бревет 322 километра, док сам у суботу успјешно одвезао бревет 400 километара у Брчком са својим другарима Jeremy Greenwich и Јасмином Гребићем. Бревет није тешко возити када си физички спреман, када возиш са добрим другарима и када имате мајстора као што имам ја мог другара Паљанина Зорана Боровчанина – Пингу, иначе, најбољег мајстора у БиХ, који ми све на бициклу поправља“, објаснио је Тадија, те истакао да му је сан да вози Бревет 1.200 километара у Паризу.

Друмски бицикл ме освојио

Како је истакао, Тадија је до прије двије године возио само МТБ, односно брдски бицикл, док сада врхове и бревете осваја друмским типом бицикла.

„Сваки бицикл има своју намјену. Разлика је велика између ова два типа бицкла. Волим ја и даље да возим МТБ, али друмски бицикл ме освојио. Доста око друмског бициклизма помогао ми је мој друг Милош Борисављевић, наш професионални бициклиста“, рекао је он.

Пале су општина са великим потенцијалом за развој бициклизма

Овај бициклиста похвалио је општину Пале јер се труди да унаприједи бициклизам. Међутим, како каже, потребно је још много тога урадити, као што је обиљежавање бициклистичких стаза и форимирање бициклистичког клуба.

„Наш крај има огоман потенцијал у развоју планинског и сеоског туризма. Пале немају бициклистички клуб, а имају огромни потенцијал за развој овог спорта. Данас планинарска друштва преко својих секција покушавају да узму такву улогу, што према моме мишљењу није уреду“, сматра Тадија.

Бициклизам може да буде и опасан спорт

Тадија истиче да су највећа опасност бициклиста несавјесни возачи аутомобила, који једноставно не прихватају да су бициклисти равноправни учесници у саобраћају.

„Свугдје у свијету бициклиста има метар до метар и по коловоза. Најгори су возачи камиона и достављачи робе који не поштују возаче бицикла. Често ми се дешава да из супротне траке аутомобил престиже други аутомобил и иде директно на мене. Ту су и пси који су невезани и нападају бициклисте у покрету и остале пролазнике. Њихови власници мисле да је нормално да у 21. вијеку бјежиш на бициклу, јер те јури пас. Трећа опасност су лоше уређени путеви са пуно рупа“, истакао је он.

Према ријечима овога спортисте, бициклизам понекад јесте тежак спорт, али и занимљив, јер много нових предјела бициклиста упозна за само један дан, а том приликом одржава своју снагу и здравље на одређеном нивоу.

Колектив „Паљанских новости“ нашем суграђанину Тадији Тадићу жели пуно успјеха у даљем тренирању, да пређе још много, много километара и освоји још пуно врхова и бревета, уз познати бициклитички поздрав: „Само гас!“

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here