Паљани на манифестацији „Дани европске баштине у Младеновцу“

0
901

Паљани су у периоду од 25. до 27. септембра боравили у Градској општини Младеновац и у оквиру  манифестације  „Дани европске баштине у Младеновцу“, представили наше домаће производе под слоганом „Окус планинског воћа“ , као и туристичку понуду општине Пале.

Савјетница начелника општине Пале Сања Лончар – Капуран рекла је за „Паљанске новости“ да је овај пројекат наставак петогодишње успјешне сарадње општина Пале и Младеновац, те додала да ће ове општине сарађивати и на пољу развоја пољопривреде и туризма, који су од великог значаја и за Пале и за општину Младеновац.

„Аутор и координатор пројекта оснаживања жена у Младеновцу је Зоран Јоцић, члан Општинског вијећа, коме се овом приликом захваљујем, јер је од почетка учествовао у програму међуопштинске сарадње Пала и Младеновца. Наше општине сарађују већ пету годину заредом, до сада смо остварили размјене ученика ОШ `Пале` и ОШ `Бора Лазић`, затим размјену културно-умјетничког програма СПКД `Просвјета` Пале и КУД `Шумадија` Влашка, као и дружења наших планинарских друштава. Недавно је сарадња проширена и на општинске управе, а на састанку код предсједника Градске општине Младеновац, господина Владана Глишића, у петак, 25. септембра, разговарали смо о могућностима сарадње наших општина на плану унапређивања пољопривреде и туризма, будући да те привредне гране обје општине означавају  као веома битне у својим стратегијама развоја“, истакла је Капуранова.

Она је, у изјави за „Паљанске новости“, захвалила вриједним паљанским домаћицама које су се укључиле и подржале презентацију туристичких садржаја и домаћих производа нашега краја, односно пројекат „Окус планинског воћа“ , који је настао са циљем општинске управе Пала да подржи и подстакне економско оснаживање жена ове локалне заједнице.

„Пројекат се првенствено односи на жене из сеоских подручја, односно руралних подручја Пала, које своје пољопривредне производе прерађују у кућним условима, на традиционалан начин, како би их понудиле на тржишту, те тако допринијеле попуњавању кућног буџета. Вриједне Паљанке, окупљене у `Клубу паљанских домаћица`, одмах су се придружиле пројекту и, уз подршку Општине Пале и начелника Бошка Југовића,  у Младеновцу су понудиле сопствене производе од аутохтоних сорти воћа, посебно јабуке, крушке, шљиве и резделије, а ту су и аронија, која се узгаја на подручју Пала, као и вишња, малина, купина, боровница и орах. Домаћи производи од воћа, направљени вјештим рукама наших Паљанки, као и туристичка понуда наше општине, представљени су многобројним  Младеновчанима и туристима који су посјетили манифестацију и који су имали прилику да пробају џемове, слатко, компоте, сокове и ликере направљене од воћа убраног на обронцима Јахорине и Романије, те у селима Космај, Бараковац, Брдо и Прибањ“, додала је савјетница начелника Пала.

Сања је нагласила да је за Општину изузетно значајан што равномјернији развој свих дијелова Пала, због чега општинско руководство подржава све добре иницијативе усмјерене на унапређивање положаја становника руралних подручја.

„Сматрамо да главни подстицај за опстанак и даљи развој руралних подручја јесте могућност зараде коришћењем расположивих ресурса, што Општина Пале потпомаже програмима суфинансирања  пољопривредних машина и прикључака, пластеника, додјелом сјеменског материјала, додјелу стеоних јуница и товних пилића за развој сточарства, те кроз остале видове помоћи пољопривредницима. За мале пољопривреднике веома је значајно да уоче везу пољопривредне производње са очувањем културног насљеђа уз заштиту природе, те да своје производе у што већој мјери прераде на традиционалан начин и без вјештачких додатака. Тако се отварају могућности да производе понуде и кроз услуге сеоског туризма, јер је познато да туристи желе да пробају домаћу храну специфичну за крај у који долазе, узгојену на еколошки чистом земљишту, те да уживају у чистом ваздуху и води, чиме обилује паљански крај. Развој ове врсте туризма заслужује пажњу Општине Пале и на томе ћемо радити у наредном периоду,  у сарадњи са Туристичком организацијом општине Пале, која је такође подржала овај пројекат“, истакла је Капуранова за „Паљанске новости“.

Она је истакла да овом презентацијом у Младеновцу пројектне активности на економском оснаживању жена наше општине неће стати, већ ће, напротив, у октобру бити одржан сајам домаћих производа паљанских домаћица.

„Сљедећа пројектна активност  биће обиљежавање 15. октобра – Међународног дана жена на селу, који  Општина Пале обиљежава већ другу годину заредом. Прошле године био је уприличен обилазак жена на Брезовицама и у Кадином Селу, уз обезбијеђене здравствене прегледе за све заинтересоване суграђанке, а ове године организоваћемо `Мини сајам домаћих производа` гдје ће домаћице изнијети своје производе и представити их Паљанима на шеталишту, уколико буду дозвољавале временске прилике. Уколико буде кишовито, сајам ћемо одржати у затвореном простору и  уз поштовање епидемиолошких мјера. Циљ сајма јесте представљење жена које праве домаће производе, као и  међусобно упознавање и умрежавања, ради лакшег наступа на тржишту“, додала је Сања Лончар – Капуран.

Она је подсјетила да су и представници Младеновца недавно у Палама представили своје производе и туристичке потенцијале, што је, према њеним ријечима, примјер добре праксе, односно међусекторске сарадње у областима пољопривреде, туризма и културе.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here