Пале: Књига занемарена – циљ привући младе да више читају

0
786
Народна библиотека Пале располаже богатим фондом од 35.000 књига, али књига је данас, у вријеме технолошког напретка, доста занемарена код младих, рекао је Срни директор ове установе Бојан Чворо.

Чворо додаје да Народна библиотека жели да његује културу читања, да популаризује књигу и значај писане ријечи, што је посебно важно када је ријеч о младима.

“У Народној библиотеци тренутно је уписано 1.400 чланова. Нисмо задовољни јер је то незнатан број у односу на 25.000 становника општине Пале. План нам је у наредном периоду да повећамо број чланова, да он буде пет пута већи”, наводи Чворо.

Он је рекао да су у Библиотеци планирали да, уколико дозволи епидемиолошка ситуација, врше промоције по основним школама како би привукли млађу читалачку публику, која све мање пажње посвећују књизи због компјутера, телефона.

“Књига много значи у описмењавању”, истиче Чворо и додаоје да се број читалаца у протекла три мјесеца знатно повећао, око 150 људи се учланило у Библиотеку.

Захваљујући тим чланаринама, како је рекао, улажу у књижни фонд.

Чворо додаје да Народна библиотека Пале располаже са 35.000 књига и више од 26.000 наслова, да се највише чита белетристика, те да имају једну од највећих збирки дјела у завичајном одјељењу када је ријеч о Сарајевско-романијској регији.

“Завичајно одјељење има око 1.200 књига, као и касете и ЦД-ове са садржајем везаним за општину Пале. Све што је значајно, интересантно за ово поднебље, историјске чињенице породица које су живјеле на овим просторима, све је ту. Ријеч је о једном од најбољих завичајних одјељења у Републици Српској”, истакао је Чворо.

Народна библиотека Пале добила је донацију од око 200 књига научне и стручне литератире Филозофског факултета Пале, 200 књига од Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ од којих је најзначајнија Енциклопедија Републике Српске – Први и Други том.

Чворо је додао да имају обећање од предсједника АНУРС-а Рајка Кузмановића да ће, када буде завршен, добити и Трећи том ове енциклопедије, која је веома значајна за историју Српске.

Он је напоменуо да је Библиотека у плану имала организовање духовних и књижевних вечери, али да су због актуелне ситуације у вези са епидемијом вируса корона морали то да одгоде.

Народна библиотека се од 2013. године бави издаваштвом, издали су седам књига, међу којима “Огледалце српско”, аутора Ђорђа Сладоја.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here