Пале: Филмотека посвећена чувеним глумачким паровима

0
608

Септембарска “Филмотека”, коју од вечерас организује Кинотека Републике Српске на Палама, биће у знаку култних глумачких парова Ворен Бити и Феј Данавеј, Пол Њумен и Роберт Редфорд, те Сузан Сарандон и Ђина Дејвис.

 

Први на програму је филм Артура Пена “Бони и Клајд” из 1967. године са Вореном Битијем и Феј Данавеј у главним улогама. То је дјелимично биографски филм који је реалистичан захваљујући детаљној сценографији и костимима, те снимању на аутентичним локацијама у сјеверном Тексасу.

 

Овај младалачки филм, снимљен у стилу француског новог таласа остварио је велики успјех код публике и добио 10 номинација за “Оскара”, саопштено је из Кинотеке.

 

Сутра увече на програму је филм Џорџа Рој Хила “Буч Кесиди и Санденс Кид” из 1969. године, са Пол Њуменом и Робертом Редфордом у главним улогама.

 

Инспирација за филм је био легендарни пар одметника познатих као посљедњи велики пљачкаши Дивљег запада.

 

Култно спајање двије вјероватно највеће звијезде Холивуда тог времена било је јако профитабилно јер је филм био апсолутни хит године у биоскопима. Од седам номинација за “Оскара” награђен је са четири.

 

На крају, у четвртак, 24. септембра, на програму је нетипичан филм из опуса чувеног Ридлија Скота “Телма и Луиз” /1991/. Овај филм је феминизирао жанр који је раније припадао искључиво мушкарцима.

 

У насловним улогама Сузан Сарандон и Ђина Дејвис утјеловљују обичне америчке жене, које су суочене са гомилом препрека /груби мушкарци, послови без перспективе, живот без ужитка/ док једноставно покушавају да преживе.

 

“Филмотека” ће бити одржана у Културном центру Пале од 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here