Oвогодишњи „Kустендорф“ 0д 22. до 25. јануара у онлајн формату

0
421
Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ биће одржан од 22. до 25. јануара у онлајн формату због здравствене ситуације у свијету. 

Фестивал, чији је оснивач славни свјетски и српски режисер Емир Кустурица, неће бити одржан на Мећавнику као до сада, већ ће моћи да се прати искључиво путем дигиталне платформе, на веб-адреси „Кустендорф.онлајн“ /кустендорф.онлине/.

Млади филмски ствараоци и великани свјетског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег фестивала, саопштено је из „Кустендорфа“.

У оквиру Фестивала, као специјална посластица за све љубитеље филмске умјетности, биће приказани разговори оснивача Фестивала Емира Кустурице са свим учесницима „Кустендорфа“ – са ауторима чији се филмови приказују у оквиру такмичарског и програма „Савремене тенденције“.

Такмичарски програм 14. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“ састојаће се од 22 краткометражна филма домаћих и иностраних аутора.

За фестивалске награде „Златно“, „Сребрно“ и „Бронзано јаје“ такмичиће се филмови младих режисера из Пољске, Белгије, Србије, Аустрије, Азербејџана, Бугарске, Сјеверне Македоније, Њемачке, Русије, Румуније, Данске, Ирана, Израела, Киргистана, Црне Горе, Узбекистана и Француске.

Међународни жири чине награђивана италијанска режисерка Аличе Рорвахер, глумац Мики Манојловић и сниматељ и дизајнер звука из Француске Бруно Таријер.

Награду „Вилко Филач“ за најбољу фотографију додијелиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

На конкурс је пристигло 439 филмова.

Изабрани филмови одражавају поетичност и разноликост читаве продукције, а издвајају се по стилу и аутентичном погледу на свијету, наводи се у саопштењу.

Такмичарски програм 14. „Кустендорфа“ чиниће 18 играних, два документарна и два анимирана краткометражна филма.

У „Савременим тенденцијама“ биће приказан и добитник специјалне награде жирија Венецијанског филмског фестивала филм Андреја Кончаловског „Драги другови!“, филм „Венди“ режисера Бена Зејтлина, затим добитник награде филмских критичара на филмском фестивалу у Венецији филм „Госпођица Маркс“ режисерке Сузане Никијарели и филм „Каменоломац“ режисерског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано де Серио.

У оквиру програмске цјелине Ретроспектива великана биће приказане четири епизоде серије „Била једном једна земља“ Емира Кустурице, програм посвећен америчкој глумици Феј Данавеј, као и посљедњи филм прослављеног режисера Ким Ки Дука „Растварање“, који ће пратити разговор Кустурице са Динаром Жумагалијевом, која је продуцирала овај филм и у њему играла главну улогу.

„Кустендорф“ се одржава у организацији продукцијске куће „Раста интернешнел“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Србије и Мећавник града.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here