Ово су неке од заблуда о Ковиду 19

0
638
Да ли се коронавирус може унијети у кућу на ципелама? Да ли су бијели лук и љута паприка главни борци провид ковид-19? Стручњаци из Свјетске здраствене организације кажу да нема доказа а ни основа да се вјерује у то.

На сајту Свјетске здраствене организације поред мноштва корисних савјета о томе како заштити себе и друге од преношења коронавируса стоје и одговори на најчешће недоумице које подједнако муче људе широм свијета.

Ријеч је најчешће о непровереним информацијама које се шире путем интернета и друштвених мрежа, а које могу да унесу конфузију па чак и угрозе нечије здравље.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а директор канцеларије Свјетске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша демантовао је неке од најчешћих заблуда.

Једна од недоумица је да ли да се маске носе током вјежбања. Ивануша каже да ако се вјежба на отвореном и ако нема блиског контакта са осталим вјежбачима маска нема потребе да се носи. У затвореном вјежбање треба избјегавати ако нема дистанце између вјежбача веће од метар и по а и само вјежбање са маском није пријатно.

На ципелама теоретски се вирус може унијети у кућу али не и у организам. Не постоји доказ да се неко заразио тако што је вирус унио на обући, тврди Ивануша.

Када је ријеч о задржавању на површинама, вирус на појединим материјалима може да остане и неколико дана али то не значи да само додиривањем површина можемо да се заразимо.

Конзумирање алкохола да би се неутралисао вирус из организма је више изговор а познато је да већа конзумација алкохола води у алкохолизам и дугорочно оштећује виталне органе као што су срце и јетра а поспиешује и развој болести као што су неке врсте канцера.

Исто тако нема доказа ни да конзумирање одређене врсте намирница као што су бијели лук и љута парика спречава развој вирусне инфекције. Разноврсна и балансирана исхрана богата протеинима, витаминима и минералима је најбоља основа за добар имунитет.

Такође је, према ријечима стручњака СЗО, заблуда да муве и комарци преносе коронавирус. Вирус се најлакше преноси у директном контакту са зараженом особом а када је ријеч о комарцима у љетњим мјесецима треба се више пазити од преношења грознице Западног Нила.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here