Ово су најпрљавије ствари у вашем дому

0
581

Вријеме је да направите велико спремање и укључите одређене ствари из вашег дома у план за дезинфекцију.

Опште је познато да су јавна мјеста пуна микроба и бактерија зато људи често забораве да се ти микроби могу појавити и у топлини њиховог дома.

Прије ћете у контакт с бактеријама доћи у својој кући, него што ћете на њих наићи на јавном мјесту. Кућа је савршено тло за развијање бактерија попут стафилокока, гљивица, плијесни, салмонеле, ешерихије коли и фекалних твари.

Ове се бактерије могу распространити по одређеним површинама због ваших животних навика, стила и мјеста која сте можда пропустили током чишћења.

Једно истраживање открило је 340 различитих бактерија на 30 различитих објеката у кући. Тиме што ћете бити свјесни гдје се бактерије највише задржавају, смањићете ризик од појаве јер ћете убудуће та мјеста додатно чистити.

Сада када је већина нас у карантину због вируса корона, имамо довољно времена додатно очистити та жаришта у нашем дому.

 

Канта за смеће

Код већине људи канте нису главни извор бактерија јер су вреће за смеће које се стављају у канте мега популарне. Међутим, вреће за смеће не могу увијек издржати сву количину смећа која се акумулира у вашем домаћинству. Оне се могу пробушити или их можете препунити па долази до пропуштања садржаја изравно у канту.

У другим приликама, препуњена врећа може изазвати да смеће достигне поклопац и да се размножи с унутрашње стране. Процијењено је да се у канти налази више од 400 бактерија по центиметру канте.

Требали бисте чистити канту за смеће сваког мјесеца. Најбоље би било да за тај посао користите мјешавину избјељивача и воде, да би је на крају испрали водом. Важно је да запамтите да поред канте треба опрати и мјесто на којем стоји канта јер се бактерије могу пренијети док вадите врећу из канте.

 

Даљински управљач

Можда не мислите да је даљински управљач велики сакупљач бактерија, али заиста јест. Вјеројатно вам никада није пало на памет да када чистите, очистите и своје даљинске управљаче. Важно је да се ове справе редовно чисте јер је 55% даљинских управљача који су тестирани, били позитивни на гљивице и плијесан.

Чишћење даљинског управљача прилично је једноставан задатак. Можете направити мјешавину од алкохола и воде и пребрисати га крпом или салветом. Не заборавите обрисати бактерије и унутар даљинског управљача.

 

Кухињске радне површине

Ово можда није шок, али и кухињске радне површине домаћини су разних бактерија због константне интеракције на дневном нивоу. Отприлике 32% радних површина садржи штетне бактерије, од којих 18% припада различитим врстама плијесни. Ово може бити озбиљан проблем јер се бактерије лако шире, поготово ако често додирујете лице.

До обичне прехладе може доћи само ако додирнете заражену површину па након тога додирнете очи. Ситуација може постати још гора ако радну површину пребришете кориштеном крпом или спужвом јер се ове двије ствари сматрају за најпрљавијим стварима у кухињи.

Можете чистити радне површине с купљеним средством или мјешавином воде и избјељивача. Ако ваша радна површина захтијева посебну његу због материјала од којег је направљена, најбоље би било да пронађете текућину за чишћење која је неће оштетити.

 

Дршке чесме

Како би очистили руке након кориштења купаонице, прво морате додирнути дршку чесме. Због овога, велики број бактерија утисне се у дршке, што ваше покушаје да је очистите чине узалудним јер након што оперете руке, морате затворити славину коју сте претходно додирнули прљавом руком. У кућној купаоници, 27% умиваоника садржи плијесан, а неки су били позитивни на стафилококе. Процијењено је да се на дршци чесме налази више од 2.786 бактерија.

Препоручује се да бришете дршке сваког дана с дезинфекцијским марамицама, спрејем или с мјешавином алкохола и воде.

 

Дугмад на шпорету

Још једно легло заразе које често превидимо при чишћењу су управо дугмад на шпорету. Већина при редовном чишћењу, обавезно пребрише плочу шпрета, али заборави на дугмад, иако се бактерије могу наћи у истој количини на дугмадима као и на плочи.

Већина дугмади има неку врсту коли бактерије, док су стручњаци открили да је једна трећина дугмета прекривена плијесни и гљивицама. До тога долази јер у већини случајева наше руке нису чисте прије него што додирнемо дугмад на шпорету.

Како би избјегли ово, скините дугмад, ставите их у топлу воду у којој сте прије тога умијешали сапун. Ако их не можете скинути, чистите их једном седмично са средством за чишћење.

 

Судопер

Ово можда није толико изненађујуће, али ваш судопер је прљавији него што ви мислите. Просјечан судопер садржи више од 4.945 микроорганизама по центиметру, што је 70.000 пута више бактерија од оних које можете пронаћи у купатилу. Због сталног кориштења судопера, он представља савршено тло за развијање бактерија јер је влажан и остаци хране који пролазе кроз њега омогућавају бактерији да расте.

Важно је да редовно чистите судопер. Овисно о типу судопера, можете га напунити топлом водом у коју ћете додати малу количину избјељивача и оставити да одстоји неколико минута прије него што пустите воду.

 

Даске за резање

Даске за резање долазе у контакт с разним врстама бактерија, било да је од живог меса, воћа или поврћа које режете. Међутим, без правилног чишћења, ваша даска за резање може постати легло тих бактерија. Даске које се не чисте правилно могу садржавати 18% коли бактерија и 14% гљивица и плијесни. Ово можда не изгледа пуно, али даска за резање садржи више фекалних твари него што их има на ЊЦ шкољци. До овога долази због неправилног чишћења, поготово зато што се бактерије могу размножавати у усјецима који се с временом стварају на дасци за резање.

Дрвене даске можете ставити на неколико минута, у мјешавину избјељивача и воде или у мјешавину воде и оцта, па на крају исперите врућом водом. Ако имате више даски на свакој посебно режите одређену врсти намирница.

 

Држач за чаше

Можда вам никада није пало на памет колико се бактерија налази на четкици за зубе. Прије него што ставите четкицу у своја уста, размислите када сте је посљедњи пут очистили и на којој локацији се она налази у вашем купатилу. Она представља дом за разне бактерије попут плијесни, гљивица као и стафилокока. Да не спомињемо количину фекалних твари које се накупе на њој због близине купатила.

У вашем држачу за четкице у просјеку налази се 2.465.876 бактеријских организама. Одатле се бактерије врло лако шире. Како би смањили појаву тих бактерија, можете прати четкицу за зубе два пута седмично сапуном. Потрудите се да је добро исперете и да често бришете мјесто гдје је држите. Савјетује се да четкицу држите у затвореном простору како би избјегли контаминацију”.

 

Спужва за посуђе

Најпрљавија ствар у вашој кући је спужва за посуђе. Иако му је главна намјена да чисти, у њему живи отприлике 321.629.869 микро организама. Према резултатима једног истраживања, процијењено је да се на 75% спужви налази салмонела, ешерихија и фекалне твари, што је шокантан податак с обзиром на то да се у чесми која се налази у купатилуи налази свега 9% бактерија.

Спужве би требало мијењати сваке двије седмице, а у међувремену их чистите тако што ћете их ставити у здјелу с водом и малом количином избјељивача.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here