Ove namirnice stvaraju celulit

0
639

Lagana hrana, siromašna zasićenim masnoćama, bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom – tako treba da izgleda ishrana koja će vas „čuvati“ od celulita.

A evo koje namirnice treba da izbjegavate kako bi vas zaobišla „pomorandžina kora“.

Celulit nastaje zbog nekoliko razloga – zbog slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne ishrane, stresa ili pušenja. Najviše se javlja na koži bedara, stražnjice, oko koljena, stomaka i skočnih zglobova. Stručnjaci se slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita leži u zdravom načinu života.

Zaslađeni sokovi

Razni gazirani, a često i negazirani sokovi sadrže puno šećera aditiva i brzo smanjuju zategnutost kože. Zamijenite ih običnom vodom u koju možete dodati malo limuna.

Pica

Osim lošeg genetskog naslijeđa, loša cirkulacija takođe može da pogoduje nastanku celulita. Pica se najčešće sastoji od puno masnoća i bijelog brašna – što je pogubno za cirkulaciju.

Bijeli hljeb

Nutricionisti preporučuju da se bijelo brašno izbaci iz jelovnika – bijeli hljeb povećava nivo insulina, donosi „prazne kalorije“ koje podstiču nastajanje masnih ćelija.

Masna hrana i prerađevine

Kobasice i ostale mesne prerađevine, maslac, margarin, pavlaka i punomasni sir puni su trans masnih kiselina, pa brzo dolazi do povećanog insulina u krvi, koji podstiče stvaranje masnih naslaga i celulita.

Alkohol

Alkohol sadrži velik broj toksina i kalorija. Uz to, vitamin C, kalcij i cink teže se apsorbuju u organizmu i na taj način alkohol blokira njihov učinak protiv masnoća.

Šećer

Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok insulina koji podstiče stvaranje masnog tkiva.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here