Ове године нема “Програма за дјецу у години пред полазак у школу”

0
422

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић поручила је данас да ресорно министарство ове године неће учествовати у организацији “Програма за дјецу у години пред полазак у школу”, с обзиром на то да је у Српској отежан начин организације васпитно-образовног рада у основним школама због епидемиолошке ситуације.

– Имајући у виду чињеницу да се због поштовања епидемиолошких мјера организација наставе остварује на другачији начин, те да није дозвољен улазак у школе другим лицима, као и да многе основне школе немају просторне услове за реализацију поменутог програма, одлучили смо да Министарство неће учествовати у организацији “Програма за дјецу у години пред полазак у школу” – појаснила је Тривићева за Срну.

Програм за дјецу у години пред полазак у школу реализује се од 2011. Односи се на малишане који нису обухваћени неким обликом предшколског васпитања и образовања и који нису похађали цјеловити развојни програм, а који у септембру стичу услове за полазак у први разред основне школе. Програм је претходних година реализован током марта, априла и маја.

Из ресорног министарства су ранијих година истицали да програм представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број дјеце којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење.

– Апсолутно смо свјесни значаја овог програма за предшколце и претходних година смо значајно повећали обухват дјеце овим програмом, али познато је да је број дјеце у групама и одјељењима ограничен, као и да постоје тачно прописана правила тријаже дјеце, чишћења и дезинфекције простора – истакла је Тривићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here