Отворен нови парк у Палама

0
732

Градоначелик Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Пале Бошко Југовић и ученици Основне школе “Пале” свечано су данас отворили новоизграђени мултуфункционални градски парк у овој локалној заједници, у чију је изградњу утрошено око 750.000 KМ.

Ћосић је рекао да је парк на Палама отворен у оквиру манифестације “Дани Источног Сарајева” и Дана и славе града Светог Петра Дабробосанског.

“Док Пале расту, расте и Источно Сарајево. Ово данас је најрадоснија манифестација, јер видјети дјецу из Основне школе Палекако ходају тротоарима парка, велика је и непроцјењива ствар”, изјавио је Ћосић новинарима.

Фото: Општина Пале

Према његовим ријечима, Пале су најмногољуднија општина у саставу града Источно Сарајево и имају највише дјеце.

“Kада имате највише дјеце онда њима требају простори за игру и управо је то овај градски парк”, додао је Ћосић.

Ћосић је захвалио начелнику Југовићу што је омогућио да парк отворе за славу града, истичући да то није никакав хир већ рационалан пројекат који треба грађанима Пала.

Фото: Филтер

“Ако имате школу у парку, обданиште, саобраћајницу која је у потпуности уређена непосредно уз вртић, онда то говори о томе да људи у општини Пале озбиљно планирају урабани развој”, рекао је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева је навео да град има ограничен буџет, као и да рачуна на подрушку Владе Републике Српске како би била равномјерна улагања у локалне заједнице на сваком подручју.

Фото: Општина Пале

Југовић је рекао да је градски парк, који се простире на 7.000 квадратних метара површине, отворен поводом славе Источног Сарајева и свечано предат грађанима на кориштење.

“На тај начин показујемо да општина Пале дјелује у склопу Источног Сарајева, да имамо добар однос и синергију и да поштујемо једни друге и водимо рачуна о заједничким пројектима. Овај пројекат је заиста капиталан, јер смо њиме заокружили цјелину заједно са обдаништем и Основном школом Пале у којој смо, у међувремену, завршили пројекат енергетске ефикасности, завршили улице Бранка Ћопића и Милана Симовића”, истакао је Југовић.

Фото: Филтер

Он је додао да ће Основна школа на Палама имати могућност да у амфитеатру у парку одржава наставу у природи.

“Гледали смо да имамо много садржаја и зато овај парк и јесте мултифункционалан кроз све своје сегменте. Надлежно комунално предузеће имаће обавезу да одржава овај парк, а ми ћемо дефинисати услове и начине коришћења у наредном периоду када је ријеч о вожњи бицикла, шетању љубимаца. Водићемо рачуна да парк очувамо, да што дуже траје на понос општине Пале”, поручио је Југовић.

Фото: Општина Пале

Његош Пољаковић, директор фирме “Станишић” са Пала која је изводила радове, рекао је да је уграђено више од два километра ивичњача различитих димензија, више од 2.000 метара квадратних бетонске галантерије, 800 метара квадратних асфалтних пјешачких стаза, 630 метара квадратних пјешачке тартан стазе и 400 квадратних метара природног камена.

Према његовим ријечима, затрављена је површина већа од 4.000 метара квадратних, а у складу са препорукама струке, радови на хортикултури биће изведени почетком октобра.

Он је додао да ће бити засађено ниско растиње и украсно дрвеће.

Фото: Филтер

Манифестација “Дани Источног Сарајева” поводом Дана и крсне славе града Светог Петра Дабробосанског завршена је на Палама концертом естрадног умјетника Саше Матића.

Завршетку славских свечаности претходио је славски ручак у хотелу Рајска долина на Јахорини гдје је обављен обред ломљења славског колача у присуству Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома и бројних званица.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

two + ten =