Освјештан споменик патријарха Павла

0
100
Испред Саборног храма Светог Архангела Гаврила у Палама, освјештан је споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу. Споменик, тежине 300 килограма, висок два и по метра, рађен је у бронзи.

 

„Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувијек“…

Остаће заувијек у срцима и мислима Паљана, али и свих становника Источног Сарајева свевремене, мудре поруке једног од најзначајнијих духовника српског народа патријарха Павла, омиљеног међу народом због своје скромности и истинољубивости.

– Грађанима Пала желим да их овај споменик подсјећа на поруке патријарха Павла, а прије свега „Будимо људи“, да се понашамо у духу те поруке и да живимо, не само памтећи ту поруку, него да је проводимо и осјећамо – рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

У положају благосиљања вјерника, споменик 44-ом патријарху српском красиће плато и увеличати изглед Саборног храма у Палама, за који је договорена динамика спољног уређења.

– Већ у наредним данима ћемо почети уређење цокле и свјетларника на бочним странама цркве, а већ с прољећа ћемо урадити комплетно камено поплочање платоа читавог, тако да ће дефинитивно овај храм бити мјесто саборности, окупљања, не само Паљана, него свих људи Сарајевско-романијске регије и Републике Српске – истакао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева сматра да је освештање споменика примјер како можемо сви заједно да будемо људи и наводи како је то вјероватно и главна порука данашњег дана.

– Мислим да се сви у наредном периоду морамо окупљати око цркве, да је то веома важно за српски православни народ – каже Вуковић.

Израда лика патријарха Павла за вајара Бојана Микулића, како каже, представљала је велику част и задовољство.

– Док сам у атељеу радио, нисам могао ни да претпоставим, колико год планом ишли како треба, да ће на лицу мјеста овако да изгледа. Заиста онако како смо и очекивали и чак изнад тога – казао је Микулић.

Споменик патријарху Павлу, урађен у бронзи, тежине око три стотине килограма и висине два и по метра, свакако ће бити понос народа Сарајевско-романијске регије и вјечно подсјећање на свијетли лик и дјело патријарха Павла.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

twelve + 1 =