Осуђеници из Пакистана стижу у БиХ

0
1207
Исламска Република Пакистан у борби против пренасељености и сиромаштва користи глобалну мигрантску кризу тако што осуђенике на дугогодишње затворске казне пушта из затвора и упућује на мигрантске руте, тврди за „Глас Српске“ извор из врха МУП-а Републике Српске.

Према његовим ријечима, безбједносне агенције у БиХ одавно баратају тим информацијама, а као доказ који иде директно у прилог тој тврдњи служе званични подаци који кажу да највећи број миграната у БиХ долази управо из Пакистана.

– Нисмо провјеравали посљедње тврдње да је 3.000 Пакистанаца добило нелегалне визе како би лакше дошли у БиХ, али ако је ту информацију изнио министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић, немамо разлога да у њу не вјерујемо – каже наш саговорник.

Он истиче да је јако интересантно то што је тврдње да је у БиХ са лажним визама ушло 3.000 пакистанских имиграната пренио и утицајни лондонски лист „Тајмс“.

– То је превише озбиљан лист да би се бавио паушалним оцјенама, а они се у тексту позивају на тврдње званичних институција и званичника у БиХ – каже наш саговорник.

У поменутом тексту наводи се да би пакистански мигранти на путу ка БиХ морали да путују 6.400 километара преко Ирана, Турске, Грчке, Албаније и Сјеверне Македоније, на којем би провели неколико седмица и потрошили хиљаде фунти, а опасност би им пријетила од хапшења, напада криминалаца или чак смрти.

– Међутим, са визом могу да лете из Пакистана у Сарајево, потом пређу границу из БиХ у Хрватску која је чланица ЕУ, одакле би наставили путовање ка сјеверу кријумчарским рутама – пише „Тајмс“.

Овај утицајни лист каже да се у извјештајима УНХЦР-а наводи да је нагли пораст броја Пакистанаца који долазе у БиХ примјетан у јулу прошле године, када је у БиХ стигло више од 2.000 имиграната из те земље.

У тексту се даље наводи да је „БиХ постала мјесто загушења на рути за кријумчарење миграната у Европу, те да се у БиХ налази више од 9.200 илегалних имиграната који покушавају да пређу у Хрватску“.

Да тврдње о издавању нелегалних виза нису без основа, практично је признала и главни тужилац БиХ Гордана Тадић која је потврдила да је ово тужилаштво отворило истрагу о раду Амбасаде БиХ у Исламабаду. Амбасадор у овој земљи Сакиб Форић демантовао је да је незаконито издавао визе, тврдећи да је немогуће издати незакониту визу, али је признао да је с њим контактирало Тужилаштво БиХ.

– Већ годину дана се креира ова афера. Постоје људи који имају регуларне визе. За овај други дио не знамо – рекао је Форић.

Ипак, он није рекао колико виза је издато држављанима Пакистана од новембра 2017. године, када је он преузео дужност амбасадора, али у очи упадају званични подаци свих релевантних институција, међу којима је и Међународна организација за миграције (ИОМ) према којој је више од 30 одсто имиграната у БиХ из Пакистана.

Скровиште за Бин Ладена

Пакистан је једна од најмногољуднијих земаља свијета са више од 210 милиона становника.

Према свом уставу, Пакистан је исламска република чија историја обилује нестабилностима и конфликтима са Индијом, а данас слови за земљу која се бори са превеликим бројем становника, односно пренасељеношћу, сиромаштвом и тероризмом. Не треба да заборавимо да је Пакистан био и посљедње скровиште најтраженијег свјетског терористе Осаме бин Ладена који је убијен у акцији америчке војске управо у тој земљи.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here