Osmorici 60 godina zatvora za zločine u Hadžićima

0
517

smorica Bošnjaka osuđena su danas pred Sudom BiH na ukupno 60 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima na području sarajevske opštine Hadžići.
Sudsko vijeće proglasilo ih je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva te opštine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora.

Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora „Silos“ Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika logora „Silos“ Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni „Krupa“ u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u logosu „Silos“ Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Minka Kreho rekla je da su optuženi krivi što su od maja 1992. druge do januara 1996. godine na širem području Sarajeva, pa i opštine Hadžići, svjesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru „Silos“, Osnovnoj školi „9. maj“ u Pazariću i magacinu kasarne „Krupa“ u Zoviku.

Kreho je navela da su zatvorenicima tokom zatočenja bila uskraćena osnovna ljudska prava, te da su im nečovječnim postupanjem nanošene teške tjelesne povrede i da su tjerani na prisilni rad.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here