Општински штаб за ванредне ситуације пооштрио мјере предострожности

0
447

На данашњем састанку штаба за ванредне ситуације општине Пале који је предводио начелник општине Бошко Југовић и на коме су учествовали представници јавних и приватних установа од друштвеног значаја, као и Републичке управе цивилне заштите и МУП-а РС, речено је да у овој локалној заједници тренутно не постоји ниједан случај вируса корона, те донијели одлуку да пооштре мјере превенције како би спријечили његову појаву.

Начелник Југовић објаснио је да је штаб донио пар закључака, којима је прописано скраћено радно вријеме тржних центара – до 20.00 часова и угоститељских објеката – до 23.00 часа, те апеловао на грађане да вјерују само поузданим и провјереним информацијама које долазе из општинске управе или Дома здравље, како се не би беспотребно страварала паника.

„Оно што је важно јесте да у овоме тренутку немамо обољелих у Палама, неколико грађана су на посматрању и углавном се ради о онима који су боравили у инопстрансзтву, а, након одређеног периода, биће ослобођени изолације. Грађани би требало да дјелују превентивно, да повећају бригу о хигијени и свему ономе што ће спријечити појаву овога вируса. Ми ћемо извршити дезинфекцију просторија у којима тренутно не бораве ученици, то су школе, Студентски центар и факултети. Належне службе у Дому здравља `Пале` имају одређене инструкције, обезбиједиће простор за изолацију уколико се појави случај сумње на заразу овим вирусом, у координацији су са Болницом `Србија` и нема никаквих потреба да се у овоме тренутку ствара паника. Позивам грађане да прате само наше информације, како не би долазило до забуне и стварања панике, јер једине проуздане информације су оне које долазе из Дома здравља и надлежних институција“, навео је начелник Југовић.

Он је додао да ће општинска управа данас донијети Одлуку, која ће бити усаглашена са одлуком Владе Српске и надлежног министарства, а којим ће бити забрањена окупљања и рад фитнес центара, спортских клубова и сличних удружења.

 

Према његовим ријечима, смањен је и број дјеце у вртићима, које похађају само она дјеца која немају услове за останак код куће.

Директор ЈЗУ Дома здравље „Пале“ Иван Шарац рекао је за „Паљанске новости“ да су у Палама тренутно на посматрању петеро лица, од којих су четверо под надзором Дома здравља, а једно лице је под надзором Службе за инфектологију ЈЗУ Болнице „Србија“.

Шарац је апеловао на Паљане да не стварају панику и да се придржавају препорука за спречавање појаве вируса корона.

„Тренутну ситуацију не би требало ни прецјењивати ни потцјењивати. Требало би да смо опрезни, али без панике, једино ако будемо заједно радили и сарађивали, овај проблем брзо ћемо ријешити. У оквиру нашег Дома здравља све службе раде у пуном капацитету, а, уколико посумњају на вирус, грађани могу да позову координатора на дежурни број 057/490-310, који је доступан 24 часа“, истакао је Шарац.

Он је нагласио да је неопходно појачати хигијенске навике, прање руку и личну хигијену, као и дезинфекција рукохвата, радних површина и подова.

Према његовим ријечима, та процедура се свакодневно спроводи у Дому здравља, који је максимално чист и дезинфикован за пацијенте, а оспособљена је и одвојена просторија у којој ће се вршити прегледи оних лица код којих се посумња на вирус корона.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

three × 2 =