Општина Источни Стари Град прославила крсну славу и Дан општине

0
613

Светом литургијом, литијом око цркве и ломљењем славског колача данас је у мјесту Вучија Лука у Источном Старом Граду обиљежен Свети великомученик Пантелејмон – слава истоименог храма и ове локалне заједнице.

Поводом крсне славе и Дана општине за изузетан развој ове локлане заједнице општинском плакетом са повељом награђен је начелник општине Пале Бошко Југовић, предсједник Скупштине општине Источни Стари Град Стеван Санда и Амбуланта породичне медицине „Стари Град“ за допринос у борби против епидемије вируса корона.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић рекао је новинарима да је задовољан начином на који се општинско руководство изборило са епидемијом, организацијом и спровођењем мјера Републичког штаба за ванредне ситуације.

„Мислим да смо успјели да сачувамо наше становништво, а посебно старије које смо и вакцинисали. Општина није стала ниједног момента, финансијски је стабилна. Успјели смо да консолидујемо биџет и да наставимо пројекте започете 2019. године“, навео је Гашановић.

Гашановић је нагласио да је привреда преживјела и пребродила тешке моменте, у чему је своју улогу имала и општина.

„Индустрија и минералне сировине су се суочиле са великим изазовима, али су све то успјеле да превазиђу. Када је ријеч о туризму и пољопривреди, то су наше двије гране у које полажемо наду и желимо да буду мотор развоја Источног Старог Града“, рекао је Гашановић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је Источни Стари Град веома значајна градска општина, посебно јер је великим својим дијелом наслоњена на ентитетску линију.

Ћосић је указао да је ријеч о локалној заједници која се простире на великој територији, али слабо насељеној, због чега се мора водити рачуна о њеном функционисању.

„Мислим да су се општинске власти заједно са Владом Републике Српске и градом Источно Сарајево у протеклом периоду трудиле да ствари иду напријед. Уколико погледамо 10 или 15 година година уназад можемо рећи да Источни Стари Град иде напријед и да институционали оквир функционише“, указао је Ћосић.

Он је подсјетио да је Градска управа са 20.000 КМ подржала набавку једног возила за Комунално предузеће „Глог“ из Источног Старог Града.

„Мислим да ћемо у оквиру пакета Владе Српске за подршку локалним заједницама кандидовати један или два пројекта из Источног Страрог Града“, рекао је Ћосић.

Југовић је, захваливши за додијељену плакету, нагласио да је то признање за цијелу општину Пале, те да она показује да је сарадња између ове двије локалне заједнице на завидном нивоу.

„Ми дијелимо исте проблеме, а то је прије свега борба да задржимо становништво на овом подручју. Ми немамо границе када је ријеч о инфраструктурним пројектима. Боримо се за свако радно мјесто, покушавамо да побољшамо инфраструктуру и квалитет живљења и то је најбољи начин да се одужимо и борцима Војске Републике Српске који су одбранили комплетну територију града Источно Сарајево“, истакао је Југовић.

Обиљежавању крсне славе општине присуствовали су и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бабаљ, начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац, те бројни гости из вјерског, културног и политичког живота града.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here