Opet odbačen zahtjev Mladićeve odbrane protiv medicinskog osoblja

0
432

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu /MMKS/ odbio je zahtjev za razmatranje odluke o zahtjevu odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak zbog nepoštovanja suda.

U saopštenju MMKS navodi se da su “nove činjenice” navedene u Mladićevom najnovijem podnesku identične medicinskim dokumentima koje je priložio uz zahtjev predat 29. maja, te da je Žalbena vijeće razmotrilo te dokumente u okviru odluke donesene 16. jula i da oni podržavaju zapažanja da se njegovo zdravstveno stanje stalno prati i da se sprovodi liječenje.

Iz MMKS se ističe da se u Mladićevom zahtjevu u vezi sa “novim činjenicama” ne predstavljaju nikakve okolnosti koje bi opravdale ponovno razmatranje odluke, sa ciljem izbjegavanja nepravde.

Mladić je predao podneske u kojima se navodi da nove činjenice potvrđuju drugačije zdravstveno stanje, kao i tvrdnju da je osoblje pritvorske jedinice UN pogrešno predstavilo ili sakrilo njegovo pravo zdravstveno stanje, te da je odbilo ili odgodilo pristup medicinskoj dokumentaciji i da ne želi ili nije u stanju da se adekvatno brine o njegovom zdravlju.

Mehanizam je u maju odbacio zahtjev Mladićeve odbrane i zaključio da u podnescima odbrane nisu navedeni dovoljni razlozi koji bi pokazali da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu.

Odbrana je tražila da se pokrene postupak protiv šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice doktora Paulusa Falkea i drugog medicinskog osoblja, smatrajući da su oni krivi za pogoršanje Mladićevog zdravstvenog stanja.

Tužilaštvo je 30. maja odbilo zahtjev za ponovno razmatranje odluke, koji je odbrana predala 22. maja.

Registrar MMKS predao je 8. juna povjerljive podneske u vezi sa zahtjevom, u kojem se navodi da iznošenje imena medicinskih službenika pritvorske jedinice UN, umjesto korišćenja njihovih zvanja, nije u skladu sa primijenjenom praksom.

Mladić je 15. juna odgovorio na podneske, navodeći da su medicinski službenici otvoreno svjedočili i da su javno identifikovani.

MMKS je u odgovoru naveo da ne postoji pravna osnova za Mladićevu žalbu na odluku.

U saopštenju se podsjeća na to da, ukoliko Mladić ne bude zadovoljan uslovima u pritvoru, uključujući pružanje medicinskih usluga i dokumentaciju pritvornog centra UN, postoji odgovarajući postupak žalbe.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here