Okupljanja na Trgu Krajine su novi pokušaj unitarizacije BiH

0
492
Srpski pokret nevladinih asocijacija „SPONA“ ocijenio je da su posljednja okupljanja na Trgu Krajine u Banjaluci u vezi sa smrću Davida Dragičevića jasno pokazala da je na dijelu ponovni eksperiment međunarodne zajednice o pravljenju multietničkog građanskog modela kao uvoda u unitarizaciju BiH.

„SPONA“ poziva institucije Republike Srpske da rade svoj posao na potpunom rasvjetljavanju slučaja „Dragičević“ i traži da se sva okupljanja vrše po zakonima Republike Srpske.

Duško Vukotić, predsjednik Udruženja „Veterani Republike Srpske“, rekao je nakon današnje sjednice „SPONA“ da članice ovog pokreta u skladu sa svojim programskim ciljevima uvažavaju sve demokratske procese organizovane u skladu sa zakonom i ne uzimaju sebi za pravo da reaguju do onog trenutka kada ti događaji ne počnu da ugrožavaju temeljne vrijednosti Republike Srpske.

„Apsolutno uvažavajući osnovni pokretački motiv okupljanja porodice i većine dobronamjernih učesnika skupa, ipak, posljednje okupljanje pokazalo je da se pravdom inspirisani skupovi pretvaraju u političke mitinge stranaka sa sjedištem izvan Republike Srpske poput SDP-a i njima sličnih“, zaključeno je na trećoj sjednici pokreta „SPONA“.

Vukotić je rekao da se „SPONA“ protivi bilo kakvim izmjenama naziva ulica i trgova bez propisane procedure.

„Ako Trg Krajine kao simbol grada i Republike Srpske ne nosi ime nijednog od 23 hiljade poginulih saboraca, mislimo da niko nema pravo da nameće bilo koje drugo ime Trga. Mi moramo razumjeti i tražimo da i drugi razumiju da je Republika Srpska iznad svake individualne žrtve“, istakao je Vukotić.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić podsjetio je da je otac poginulog borca VRS, ali da to ne daje pravo njemu niti ostalim porodicama poginulih srpskih boraca i civila da se svakodnevno okupljaju i traže pravdu na Trgu Krajine u Banjaluci.

„Saosjećam sa porodicama, ali se ne može na ovakav način tražiti pravda. Pravda se traži u institucijama“, konstatovao je Lazić dodajući da svih godina od gubitka sina, a to je već četvrt vijeka, nije razmišljao o pozivanju na okupljanje kako bi se na trgovima tražila pravda.

Jedan od zaključaka sa današnje sjednice jeste da će članice Srpskog pokreta nevladinih asocijacija „SPONA“ koordinirano raditi na ustavnom određenju boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i na zakonskim poboljšanjima statusa boraca, ratnih vojnih invalida, porodica poginuli i logoraša Republike Srpske.

Lazić smatra da sastanke „SPONA“ treba češće održavati i raditi na rješavanju problema boračkih kategorija. On je podsjetio da ova organizacija od svog osnivanja radi na traženju nestalih iz Republike Srpske, dok se na spisku nestalih iz Srpske trenutno nalazi 1.670 nestalih boraca i civila. On je ukazao na činjenicu da je od formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine do danas pronađeno svega oko 298 posmrtnih ostataka Srba, od čega su svega dva identifikovana.

„Interesantno je da se svake godine pred 11. jul u Potočarima sahranjuje jedan broj Bošnjaka. Pitamo se zbog čega se ne pronađu i srpska tijela nestalih u Srebrenici da  i njihove porodice mogu dostojanstveno da ih sahrane“, istakao je Lazić.

On je upozorio da ukoliko se ovakvim tempom i sporošću nastavi proces traženja nestalih Srba u BiH da taj proces ne bi bio okončan ni za 50 godina.

Sekretar „SPONA“ Mikan Draljača smatra da će se bez ustavnog određenja boračkih kategorija „lutati“ u vakuumu rješavanju parcijalnih pitanja, zbog čega je potrebno sistemski rješiti ovo pitanje.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here