Okreće li Govedarica leđa svom prethodniku?

0
501
Zbog čega je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izabrao Obrena Petrovića, a ne Mladena Bosića za nosioca liste SDS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH, dilema je za brojno članstvo stranke koje o svemu još ćuti, baš kao i Vukota Govedarica koji se o svom potezu još nije izjasnio u javnosti.

Govedarica je Bosiću ponudio mjesto na kompenzacionoj listi, što je bivši šef stranke odbio.

Okreće li Govedarica leđa svom prethodniku koji ga je predložio za svog naslednika i zbog čega se odlučio za Petrovića komentarisali su bivši visoki funkcioneri stranke koji su SDS napustili upravo zbog politike vrha stranke.

Uzalud su mediji i pojedinci naklonjeni Mladenu Bosiću danima zbrajali Bosićeve prednosti kako bi Vukota Govedarica svom mentoru i prethodniku trebao dati mjesto nosioca liste za Parlamentarnu skupštinu BiH. Govedarica je presudio – Obren Petrović ide u Sarajevo da brani srpske interese. Da li će ih i kako braniti još je rano polemisati, kažu, bivši fisoki funkcioneri SDS-a koji su stranku morali napustiti, upravo, zbog Bosićeve samovolje i, kako kažu, izdajničke politike. Smatraju da Govedarica, koliko god izbjegavao odgvovor, dobro zna da je Bosić, baš kao i on, gubitnik, jer građani teško zaboravljaju izdaju srpskih interesa.

„To je sve u sjenci obračuna unutar SDS i pozicioniranja poslije izbora. Mislim da je riječ o gubitku kompasa i da je na sceni neka vrsta malodušnosti, a to su problemi koji će u SDS trajati i nakon izbora“, rekao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Video pogledajte i na RTRS Јutjub kanalu:

O Bosiću prethodnih godina mnogo je govorio i Slavko Dunjić, koji je, kako kaže, zbo njegove sujete i samovolje morao da ode iz SDS-a. Zbunjen je jučerašnjim Bosićevim pismom koji odluku Govedarice ne bi komentarisao, a i sam je nekoliko puta potpsivao kandidaturu Obrena Petrovića za gradonačelnika.

„Konačno je neko shvatio u SDS-u da je jedan od najvećih štetočina Bosić. Iz svega se može iščitati da je to okretanje leđa Bosiću, ali je čudno da on ne može komentarisati stavove Govedarice, jer je on taj koji ga je doveo na čelo“. naglasio je predsjednik OO Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić.

Mladen Bosić je deset godina rukovodio SDS-om. Ostaće upamćen po lošim izbornim rezultatima i kao šef političke partije, koji nikada i nikome nije smio izaći na crtu. A upravo su loši izborni rezultati bili najveći grijeh Draganu Čaviću 2006. godine da tvrdolinijaši pokrenu njegovu smjenu i otvori prostor Mladenu Bosiću.

„Ako Bosić bude izabran za predsjednika stranke onda je potpuno jasno da je on sve te ambicije imao od početka. Omao je krajnji cilj, upravo ovo da se iz političke igre isključi Dragan Čavić“, smatra predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

„Јa sam izabran u periodu reforme stranke“, naglašava Bosić.

Bosićeve reforme nisu dale rezultate. Dvanaest godina kasnije, ponovo mu se desio Doboj.

Ovaj put, Obren Petrović bi ga mogao eliminsati sa političke scene. Takav ishod još prije dvije godine Bosiću su predvidjeli bivši stranački saborci, a sve zbog njegovog rada u Sarajavu.

„Bosić je mnogo posijedio u poslednje vrijeme. Možda zbog odluka koje je donosio na štetu Republike Srpske“, kaže predsjednik OO DNS Kozarska Dubica Darko Banjac.

O izboru Vukote Govedarice i eliminaciji Mladena Bosića željeli smo da čujemo i stav Ognjena Tadića. U teleofnskom razgovoru je rekao da o bivšim kolegama i drugim stankama ne želi govoriti, jer sve što je imao da kaže rekao je prije godinu dana u otvorenim pismima vrhu stranke.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here