Океанима нестаје кисеоника

0
38

Климатске промјене и загађење истискују кисеоник из океана и пријете опстанку многих врста риба, закључак је до сада највећег истраживања ове врсте коју је провела Међународна унија за заштиту природе.

Иако су загађење и мањак храњивих материја у морима познати већ деценијама, истраживачи кажу да су климатске промјене погоршале ситуацију у вези са недостатком кисеоника.

Недостатак кисеоника евидентиран је у око 700 океанских локација, док је шездесетих година прошлог вијека то био случај у 45.

Истраживачи наводе да ова ситуација посебно штети одређеним рибљим врстама као што су туна, ајкула и марлин, односно врста сабљарке.

Познато је од раније да одређене хемикалије, као што су нитроген и фосфор са фарми и индустријских погона, утичу на ниво кисеоника и то је и даље примарни фактор, посебно у областима ближе обали.

Међутим, посљедњих година повећана је опасност од климатских промјена.

Што је више угљен диоксида емитовано, чиме се јача ефекат стаклене баште, то више топлоте апсорбују океани. Та топлија вода садржи мање кисоника, наводи се у истраживању, пренио је Би-Би-Си.

Чак и мале промјене у атмосфери могу значајно да се одразе на живот у морима.

Воде са мањим процентом кисеоника одговарају неким врстама као што је медуза, али не одговарају брзим рибама и крупним рибама као што је туна. Веће и брже рибе имају веће енергетске потребе.

– Ми смо и раније знали за појаву смањења кисеоника, али сада смо то први пут повезали са климатским промјенама – рекла је Мина Епс из Међународна унија за заштиту природе.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

15 + 20 =