ОХР затвара очи пред рушењем Дејтона

0
882

Сарајево – Званичници Републике Српске осудили су јуче благу реакцију ОХР-а на опасну програмску декларацију коју је усвојила СДА, поручивши да је високи представник тако стао на страну антидејтонских рјешења и кршења Устава БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио да из Канцеларије високог представника (ОХР) нису нашли за сходно да се сами огласе поводом програмских докумената које је усвојила СДА у суботу, већ су то учинили, како се види, на инсистирање медија, иако је потпуно јасно да су документи и антиуставни и антидејтонски.

– Умјесто да се то и констатује, јер високи представник јесте тумач Дејтонског споразума, из саопштења видимо да се крије иза Савјета за спровођење мира (ПИК), који нема дејтонско упориште, као и да се и даље обрачунава са Српском – истакао је Додик, упитан да прокоментарише одговор ОХР-а медијима у којем су навели да “свака измјена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним у Уставу”, тврдећи да “БиХ није државна заједница и да два ентитета правно постоје само на основу Устава БиХ”, те да је “БиХ јединствена, суверена држава која се састоји од два ентитета”.

Додик је указао да се у одговору ОХР-а види да они БиХ виде као државу састављену од два ентитета, али нигдје не помињу другу одредницу истог члана Устава, а она гласи и три конститутивна народа, чиме и сам високи представник крши одредбу Устава БиХ и ставља се на страну антидејтонске резолуције СДА.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је реаговање ОХР-а на декларацију СДА млако и неодређено и да се нигдје не помиње да је то реаговање на декларацију СДА.

– ОХР нема властито мишљење, него га добија са стране, па га имплементира – рекао је Стевандић, који се посебно осврнуо на реченицу из одговора ОХР-а гдје се помиње да “свака измјена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним Уставом, што захтијева широку подршку унутар политичког спектра” и поручио да широка подршка унутар политичког спектра не постоји у Уставу.

– Не знам зашто је ОХР занемарио уставно начело у коме пише укључујући ентитете и конститутивне народе и да ли је то можда у складу са декларацијом СДА – пита Стевандић.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић каже да је очигледно да ОХР не жели да саопшти јасан став о питању неприхватљиве, непримјерене, безобразне и провокативне декларације СДА.

– Важно је да се инсистира на поштовању Дејтонског мировног споразума и Устава, којим је јасно дефинисана улога Српске – рекао је Бореновић.

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић навела је да се годинама изјаве српских и хрватских политичара из ОХР-а будно прате, док овог пута ОХР подсјећа на ставове ПИК-а. Истакла је и да је крајње необично да веома ригидни ставови СДА нису наишли на осуду.

Премијер Србије Ана Брнабић оцијенила је да је програмска декларација СДА, којом се предвиђа успостављање “републике БиХ” са три нивоа власти, изузетно опасна и представља јавно позивање на непоштовање Дејтонског споразума.

Иванцов

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов поручио је да је сада потребна досљедна реализација одредаба предвиђених у дејтонском Уставу, а не нове алтернативне идеје. Истиче да одлуке конгреса одражавају планове руководства СДА о реорганизацији уређења БиХ и да је очигледно да они нису у складу са уређењем земље према Дејтонском мировном споразуму.

Иванцов каже да је, с обзиром на све, сасвим разумљиво једногласно одбацивање најављене агенде од српског и хрватског народа.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here