Огромни ледени бријег са Антарктика пријети да удари острво Јужну Џорџију

0
220
Масивни ледени бријег величине мање државе, који се одвојио од Антарктика, могао би да удари у британско острво Јужна Џорџија, преноси лондонски Гардијан. 

Ледени бријег се од Антарктика одвојио јула 2017. године, а сада би могао да удари у британско острво Јужна Џорџија и да поремети дивљи живот на њему, као и руте бродова.

Бријег је дугачак 150, а широк 48 километара, приближне величине као и острво Јужна Џорџија. Он се у овом тренутку налази на 500 километара удаљености од острва, а с обзиром на његове димензије, то и није тако далеко, упозоравају научници.

Стручњак за леднике Сју Кук тврди да је ледени бријег највећи од свих који се тренутно налазе у Јужном океану и да је јако тешко предвидјети шта ће се догодити са њим, због временских услова, струја и облика бријега. Она тврди да би огроман ледени бријег, дебљине само око 200 метара, могао да се распадне или да се насуче на копно.

Професор Герајт Тарлинг је за ББЦ рекао да је забринут због могућег утицаја леденог бријега на Јужну Џорџију. Он тврди да би бријег могао да утиче на начин исхране грабљивица са копна, као што су пингвини и фоке. Уколико би се ледени бријег насукао на копно, ове животиње би морале да пређу већи пут да нађу храну, а ако се не би вратиле на вријеме, то значи да би њихови младунци могли да угину.

Читав екосистем на острву би био доведен у опасност ако би ледени бријег остао насукан на копно годинама, упозорио је Тарлинг и додао да то остварило негативан ефекат и на економију, путем утицаја на руте бродова.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

three × five =