Ограничене или отказане прославе Нове године у свијету

0
640

Велики градови широм свијета ограничили су или потпуно отказали прославу Нове године због вируса корона, пише АП.

Иако се чини да коначно постоји разлог за славље поводом завршетка године као што је 2020, пандемија вируса корона, која је њом доминирала, натјерала је званичнике широм свијета да смање обим новогодишњих прослава.

АП пише да су од Тајмс сквера у Њујорку до луке у Сиднеју велики догађаји замијењени телевизијским емисијама и дигиталним догађајима.

Ватромети су отказани од Лас Вегаса до Тријумфалне капије у Паризу, а у појединим земљама ограничена су и приватна славља.

– Очигледно је да нас не чека уобичајена новогодишња ноћ. Гледајући на Тајмс сквер, има простора да се лута по тротоарима који би иначе били непроходни – наводи агенција.

АП пише и то да ће „специјални гости у новогодишњој ноћи бити запослени хитне помоћи и других неопходних служби“, али им се неће придружити градоначелници да заједно одбројавају до поноћи.

Поједини наступи уживо емитоваће се искључиво за гледаоце телевизијског програма.

Њемачка је забранила продају пиротехничких средстава, које грађани обично користе на улици, а отказан је и пиротехнички шоу код Бранденбуршке капије у Берлину.

Ватромета неће бити ни изнад Темзе у Лондону, али ће сат на чувеној кули „Биг Бен“ откуцати 12 пута у поноћ, што није био случај у протеклом периоду јер је 2017. године започета његова обнова.

Холандске власти премјестиле су традиционално одбројавање из амстердамског парка на фудбалски стадон, на који неће бити дозвољен улаз ради гледања ватромета, који ће ове године бити – дигиталан.

У Риму није отказан ватромет, али је сав програм пребачен на дневну варијанту.

Традиционална посјета папе јаслицама које симболизују Христово рођење постављеним на Тргу Светог Петра такође је отказана, као и јавно благосиљање града и становништва, које ће бити одржано у затвореном и без присуства вјерника.

У Рио де Жанеиру отказан је ватромет, као и концерти на отвореном и журке на крову.

Русија је забранила или ограничила јавне догађаје у бројним областима. Једини град који ће бити пун туриста је Калуга, такозвана новогодишња пријестоница, у којој ће се славити неколико дана, упркос захтјевима мјештана да се прославе откажу. Власти Калуге тврде да ће бити предузете све мјере предострожности.

Пољска је у новогодишњој ноћи ограничила кретање грађана, а Турска је увела потпуно четвородневно затварање.

Предсједник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса поручио је грађанима да Нову годину треба да дочекају прислужујући свијеће за преминуле од посљедица заражености вирусом корона, за здравље радника „на првој линији“ и за здравију 2021. годину.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here