Одржана свечана сједница СО Пале: Посебна признања за премијера Вишковића, ватрогасце и постхумно за др Миодрага Лазића

0
581

У сали Културно – спортског центра „Пале“ синоћ је одржана свечана сједница Скупштине општине поводом Дана и Крсне славе Пала – Велике Госпојине, на којој су посебна признања за допринос овој локалној заједници уручена премијеру Радовану Вишковићу, који је присуствовао сједници, Територијалној ватрогасној јединици града Источно Сарајево – подручно одјељење Пале, те постхумно др Миодрагу Лазићу због несебичне помоћи у лијечењу и спасавању живота припадника Војске РС са нашег подручја у претходном Одбрамбено – отаџбинском рату.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је крсну славу и Дан општине свим грађанима Пала, те истакао да Пале имају чиме да се поносе и ове године јер је, према његовим ријечима, у току велики број инфраструктурних пројеката у овој општини.

„Потписали смо уговор за изградњу топловода – прве фазе за измијештање Топлане, заврашавамо тендерску документацију за изградњу вртића, очекује се почетак изградње кружног тока код ТЦ Бартула, музеја и много тога што нас очекује, поред реконструкције путне инфраструктуре за коју смо издвојили око 2.200.000 КМ, колико је урађено између двије славе. У сваком случају, можемо бити поносни и требало би да имамо у виду да смо милион КМ, у најтежем тренутку пандемије вируса корона, издвојили за ОЦ Јахорина, како бисмо помогли изградњу љетњих туристичких садржаја, што се заиста и показало као успјешно јер  у овоме тренутку Јахорина има највећу посјету у историји, а, као круна свега, било би повезивање Пала и Јахорине гондолом. Не смијемо заборавити подршку Владе Српске и два капитална објекта која би требало да се изграде почетком идуће године, а то су објекат Полицијске управе ИС, за који је општина обезбиједила земљиште и пројектну документацију, као и објекат за Факултет физичке културе и спорта, који ће бити надограђен на постојећи објекат СПЦ `Пеки` и имати најсавременију куглану и базен. То је објекат вриједан готово три милиона КМ, који ће Универзитет у ИС заједно са Владом Српске поклонити Палама. Паљани имају разлога да буду задовољни, много тога сви заједно можемо да очекујемо у наредном периоду када су у питању капиталне инвестиције“, истакао је начелник Југовић.

Он је захвалио Влади Српске на несебичној помоћи у развоју Пала, те истакао да је додијељена плакета најмање што је општина могла учинити да се одужи премијеру Вишковићу, који је и кум славе општине Пале.

Премијер Вишковић захвалио је општини на овоме признању, те честитао крсну славу свим грађанима Пала.

„Користим се приликом да им пожелим, прије свега у вријеме короне, да сви сачувамо здравље и да се идуће године поново овдје окупимо. Можемо говорити о низу пројеката које је поменуо начелник, има ту још доста пројеката које није стигао поменути везано за ову локалну заједницу,  а односе се и на путну инфраструктуру и на улагање у ОЦ Јахорина, Универзитет у ИС, Влада Српске води рачуна о регионалном развоју и нама је свака локална заједница од Требиња до Новог Града важна и ми се тако и понашамо. Желим да се захвалим одборницима и начелнику Пала што су мој скромни допринос за ову локалну заједницу и грађане препознали и додијелили ми општинско признање. За мене је то велико признање и једно велико хвала од ових људи за оно што сам радио и што ћу радити у наредном периоду за потребе овог мјеста и људи који овдје живе“, истакао је премијер Вишковић.

Он се, након преузимања плакете, одрекао новчане накнаде која се додјељује уз ово признање у корист дјеце недавно трагично преминулих Дарија и Данијеле Хршума, те додао да ће Влада Српске отплатити хипотеку за стамбени објекат који је након њих остао на терет дјеце.

Признање за Територијалну ватрогасну јединицу града ИС, одјељење Пале, преузео је старјешина Јединице Његош Вукадин, који је захвалио општини на признању, као и свим припадницима овога одјељења, који су показали велику храброст у вријеме пандемије вируса корона.

„Оно је заслужено у једном заиста тешком времену, када смо, поред свакодневних обавеза у интервенцијама спасавања људи и гашења пожара, имали и вирус корона који је ово вријеме оптеретио и морали смо да ангажујемо људе ван радног времена, што је понекад заиста било изнад граница издржљивости. Било је пуно обавеза, пуно посла, хвала Богу да смо из тога изашли без обољења и повреда наших људи, али и да смо све задатке који су стављени пред нас извршили на вријеме и ефикасно. Успјели смо да то вријеме прођемо, а надам се да ће признање бити подстријек за рад Јединице у будућности. Можемо да кажемо да ћемо учинити све да напредујемо стручно и у ефикасности у раду и да град буде заштићен када је у питању заштата и спасавање становништва“, истакао је Вукадин.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица рекао је да су на овој сједници испоштобване све прописане мјере, те честитао грађанима Пала крсну славу и Дан општине, уз жеље да идуће године славимо и побједу невидљивог непријатеља  – вируса корона.

„Испоштовали смо све прописане мјере, сједници су присуствовали само припадници извршне и законодавне власти, као и директори јавних предузећа. Мени је изузетно жао што наши грађани, који су дали велики допринос развоју Пала, нису могли учествовати на сједници, због прописаних мјера. Сумирали смо резултате у протеклих четири године, законодавна је имала изузетну сарадњу са извршном власти, а извршна власт испоштовала је све пројекте планитране буџетом. Овом приликом желим да се захвалим својим колегама одборницима и извршној власти на одличној сарадњи, као и грађанима Пала на повјерењу. Желим свима срећну Крсну славу и Дан општине, да будете живи и здрави“, истакао је Ласица.

Плакета, која је постухмно додијељена др Лазићу, биће достављена његовој породици у Ниш, који нису могли присуствовати сједници због вируса корона.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here