Održana promocija knjige “Fudbalska takmičenja Južnih Slovena 1873-1941”

0
596

Sinoć je, u prostorijama Mr. Elephant-a, održana promocija knjige o istoriji jugoslovenskog fudbala do 1941. godine.

Svojevrsno putovanje kroz razvoj jugoslovenskog fudbala, svim ljubiteljima istorije sporta priredio je autor ovog djela Nebojša Jakovljević. On je prisutnima predstavio zanimljivosti iz tog perioda i naveo da je prilikom pisanja knjige koristio preko 300 izvora.

“Iako sam u ovaj poduhvat ušao spontano, kao ljubitelj teme kojoj je knjiga posvećena, sa posebnim zadovoljstvom mogu reći da je moja misija više nego uspješna” navodi Jakovljević i dodaje da je ovo prvo ovakvo djelo u kojem se mogu naći podaci o svim takmičenjima čiji su akteri bili klubovi sa južnoslovenskim predznakom.

Docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Maribor Tin Mudražija, recenzent knjige, istakao je da je nastanku knjige doprinjela činjenica da taj period fudbalske istorije nikada nije bio istražen kako zaista i dolikuje.

Detaljno sagledavši južnoslovenski fudbalski habitus, autor je čitalačkoj publici podario izvanrednu knjigu koja obiluje velikim brojem podataka, analizama i širokim uglom posmatranja” rekao je Mudražija naglasivši da je ovo nezaobilazno štivo za buduće istraživače na ovom polju.

Najvažniji element knjige čine statistički podaci o prvenstvima Kraljevine, od elitne lige do nadmetanja najnižeg ranga, kao i informacije o raznim turnirima i peharskim nadmetanjima, učešću klubova u međunarodnim fudbalskim smotrama itd.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here