Одржана показна вјежба пружања прве помоћи

0
544

Чланови Општинске организације Црвеног крста Пале данас су на шеталишту одржали показне вјежбе из пружања прве помоћи и на тај начин обиљежили Међународни Дан прве помоћи, као и Седмицу борбе против туберкулозе.
Секретар Општинске организације Црвеног крста Јелена Петровић рекла је да су због тренутне епидемиолошке ситуације ангажовали само мали дио екипа волонтера и показали вјежбе које су чланови њиховог подмлатка научили.

„Такмичење ове године, нажалост, нисмо ни одржали, али смо успјели организовати ову данашњу вјежбу. Надам се да ће се ситуација поправити и да ће дјеца једном седмично имати прилику да се окупљају у овој секцији да би се припремили за такмичења која ће бити одржана наредне године“, изјавила је Петровићева новинарима.

Волонтер Црвеног крста Пале Теодора Југовић рекла је да је њена данашња улога била пружање помоћи другарици која је имала повреду на руци.

„У оваквим ситуацијама требамо бити стрпљиви да не бисмо погријешили, али и њежни према особи којој указујемо помоћ. Хуманост је непроцјењива, а познавање прве помоћи веома важно“, сматра Југовићева.

Међународни Дан прве помоћи обиљежава се сваке друге суботе у септембру с циљем подизања свијести јавности о томе како прва помоћ може спасити животе у свакодневним и кризним ситуацијама.

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца почела је да обиљежава Дан прве помоћи 2000. године.

Једна од назначајнијих активности Црвеног крста Републике Српске је и обиљежавање Седмице борбе против туберкулозе, која је ове године од 14. до 21. септембра.

Глобални напори у борби против туберкулозе спасили су приближно 58 милиона живота од 2000. године, подаци су Свјетске здравствене организације.

Доктор Роберт Кох је 1882. године открио бактерију која узрокује туберкулозу, а за свој рад 1905. године добио је Нобелову награду за медицину.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here